Més de 100 estudiants comparteixen la seva experiència del projecte Plàstic 0

Inici » Noticies Ciencia » Més de 100 estudiants comparteixen la seva experiència del projecte Plàstic 0

15 novembre 2019

El Museu Marítim de Barcelona va acollir l’acte de cloenda del curs 2018-2019 d’aquest projecte de ciència ciutadana de la plataforma Observadors del Mar.

Un bon nombre d’alumnes de diversos centres educatius de Barcelona i altres municipis s’han implicat durant el curs 2018-2019 en la recerca científica i la denúncia d’un dels principals problemes ambientals que experimenten els mars i oceans en l’actualitat: la contaminació per plàstics. La seva contribució al coneixement científic ha consistit en l’aportació de dades per al projecte Plàstic 0, de la plataforma Observadors del Mar. El passat dijous 30 de maig, el Museu Marítim de Barcelona va acollir l’acte de colenda del curs on més d’un centenar d’alumnes van poder compartir la seva experiència amb companys i companyes d’altres centres participants, així com intercanviar coneixements amb científics, científiques i altres visitants de la jornada.

La cloenda va comptar amb parlaments institucionals, el parlament de Diana Escobar, directora de programes de l'Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona que felicità a les escoles per la feina feta, i una conferència a càrrec de Luis Francisco Ruiz-Orejón, investigador principal del projecte Plàstic 0, que va presentar les primeres conclusions de l’estudi sobre micro i meso plàstics en que han participat els i les alumnes. Però el plat fort de la jornada el va posar la fira on cada centre educatiu va poder mostrar els resultats i productes fruit d’un any acadèmic de treball i conèixer de tu a tu a les altres persones implicades amb el projecte. Així, als stands de la fira s’hi van poder veure, entre altres elements, cartells amb idees per reduir l’ús de plàstics i, per tant, els seus residus, reflexions al voltant de l’impacte d’aquest material als ecosistemes, maquetes on es recreaven les zones de mostreig, mostres d’animals fets amb materials reciclats, un mapa sobre la producció de plàstic a Europa o, fins i tot, un joc d’ombres.

Una jornada plena de creativitat i enginy per mostrar evidències científiques d’aquesta problemàtica i estimular accions per aturar-la.
 

Plàstic 0 al programa escolar

En aquest curs2018-2019, diversos centres educatius han realitzat mostrejos a la platja de la Barceloneta per detectar, classificar i quantificar residus plàstics. Alguns d’aquests centres ho han fet en el marc del programa Ciència Ciutadana als Barris. El vessant educatiu de Plàstic 0 ha estat promogut pel Museu Marítim de Barcelona, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).