Us informem que per tasques de millora en les infraestructures tecnològiques de l'Ajuntament de Barcelona, aquest cap de setmana la Seu Electrònica, Guia BCN, l'Oficina Virtual de Tràmits, el Servei d'Atenció en Línia al Ciutadà i l'Agenda 500 estaran fora de servei. També es poden veure afectats altres serveis d'aquest web.

L'horari previst d'aquesta actuació és des de dissabte, a les 15.00 hores, fins dilluns, a les 00.00 hores.

Disculpeu les molèsties que us puguem ocasionar.

Oficina de Ciència Ciutadana

Recorregut
Inici » Ciència Ciutadana » Recorregut

L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona neix el 2012 impulsada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de consolidar projectes de ciència ciutadana a Barcelona i acompanyar-los a l’hora d’afrontar els reptes socioambientals propis de la ciutat.

Entre 2012 i 2019 l’Oficina ha organitzat diferents esdeveniments per dialogar i reflexionar sobre el tema així com promocionar la ciència ciutadana entre veïns i veïnes de la ciutat. Entre aquests actes s’han organitzat jornades tècniques (Dia de la Ciència Ciutadana) i tallers i demostracions portat a terme a la Festa de la Ciència i a la Biennal Ciutat i Ciència, durant la qual es promou, juntament amb la Fundació Ibercivis, el Manifest de la Ciència Ciutadana.

En tots aquests anys, nombrosos grups de recerca s’han anat sumant a aquest corrent i han obert la seva recerca a la ciutadania. Actualment, alguns projectes s’han tancat, altres han evolucionat i crescut, i altres just acaben de començar. Al llarg d’aquests període, les diferents accions i programes transversals han portat la ciència ciutadana a bona part dels districtes de la ciutat, involucrant a més de 13.000 veïns, veïnes i escolars, el quals han recollit més de 10.000 dades valuoses per a la recerca científica.

 

2012

L’Oficina comença el seu recorregut posant en comú l’experiència de cinc projectes actius en aquell moment que subscriuen un decàleg de bones pràctiques acordat a escala internacional dins de la Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA).

 

2013 - 2015

L’Oficina porta la ciència ciutadana a les Biblioteques, amb un cicle de conferències temàtiques emmarcat al programa Visions de la Ciència i comença un pilot a les escoles, amb un ajut de RecerCaixa. El 2015 ja es compten a Barcelona més de 15 projectes diferents que es compilen en un catàleg.

 

2016

Es posa en marxa el programa Ciència Ciutadana als Barris, en el qual veïns i veïnes de diferents zones de Barcelona duen a terme una recerca real amb un impacte directe sobre el barri. En aquest programa, els equipaments (centres cívics, biblioteques, escoles) s’hi sumen i actuen com a epicentre de reunió, preparació i discussió dels projectes que impliquen a diversos col·lectius.

 

2018

Des del 2018 es constitueix una taula d’agents de la ciutat formada per alguns membres de projectes de recerca i representants de la Xarxa de Centres Cívics, Biblioteques de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, i diverses àrees municipals com l’Oficina de Dades Obertes, l’Àrea d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Aquest mateix any, juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, s’engega una convocatòria específica per treballar amb docents i alumnat, i es crea el programa Ciència Ciutadana a les Escoles.

 

< Tornar a Ciència Ciutadana

 

Projectes i activitats de ciència ciutadana als barris - Oficina de Ciència Ciutadana