Oficina de Ciència Ciutadana

Recorregut
Inici » Ciència Ciutadana » Recorregut

L’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona neix el 2012 impulsada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de consolidar projectes de ciència ciutadana a Barcelona i acompanyar-los a l’hora d’afrontar els reptes socioambientals propis de la ciutat.

Entre 2012 i 2019 l’Oficina ha organitzat diferents esdeveniments per dialogar i reflexionar sobre el tema així com promocionar la ciència ciutadana entre veïns i veïnes de la ciutat. Entre aquests actes s’han organitzat jornades tècniques (Dia de la Ciència Ciutadana) i tallers i demostracions portat a terme a la Festa de la Ciència i a la Biennal Ciutat i Ciència, durant la qual es promou, juntament amb la Fundació Ibercivis, el Manifest de la Ciència Ciutadana.

En tots aquests anys, nombrosos grups de recerca s’han anat sumant a aquest corrent i han obert la seva recerca a la ciutadania. Actualment, alguns projectes s’han tancat, altres han evolucionat i crescut, i altres just acaben de començar. Al llarg d’aquests període, les diferents accions i programes transversals han portat la ciència ciutadana a bona part dels districtes de la ciutat, involucrant a més de 13.000 veïns, veïnes i escolars, el quals han recollit més de 10.000 dades valuoses per a la recerca científica.

 

2012

L’Oficina comença el seu recorregut posant en comú l’experiència de cinc projectes actius en aquell moment que subscriuen un decàleg de bones pràctiques acordat a escala internacional dins de la Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA).

 

2013 - 2015

L’Oficina porta la ciència ciutadana a les Biblioteques, amb un cicle de conferències temàtiques emmarcat al programa Visions de la Ciència i comença un pilot a les escoles, amb un ajut de RecerCaixa. El 2015 ja es compten a Barcelona més de 15 projectes diferents que es compilen en un catàleg.

 

2016

Es posa en marxa el programa Ciència Ciutadana als Barris, en el qual veïns i veïnes de diferents zones de Barcelona duen a terme una recerca real amb un impacte directe sobre el barri. En aquest programa, els equipaments (centres cívics, biblioteques, escoles) s’hi sumen i actuen com a epicentre de reunió, preparació i discussió dels projectes que impliquen a diversos col·lectius.

 

2018

Des del 2018 es constitueix una taula d’agents de la ciutat formada per alguns membres de projectes de recerca i representants de la Xarxa de Centres Cívics, Biblioteques de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, i diverses àrees municipals com l’Oficina de Dades Obertes, l’Àrea d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Aquest mateix any, juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona, s’engega una convocatòria específica per treballar amb docents i alumnat, i es crea el programa Ciència Ciutadana a les Escoles.

 

< Tornar a Ciència Ciutadana

 

Projectes i activitats de ciència ciutadana als barris - Oficina de Ciència Ciutadana