Pla Barcelona Ciència

Collide International Barcelona

Aliança amb el CERN

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura han fet una aliança amb el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules Elementals, per tal de crear una nova col·laboració en el programa Collide International i contribuir al seu èxit en el període 2019-2021. Aquesta col·laboració pren forma amb el Premi Collide International i constitueix una de les deu línies estratègiques del Pla Barcelona Ciència. Concretament, aquesta línia contempla l'aliança amb el CERN per fomentar les arts i la ciència mitjançant el programa Collide, la residència artística combinada al CERN i a una fàbrica de creació de referència a Barcelona, i el desplegament d'accions educatives en la interrelació entre ciència i art.

 

El premi Collide International Barcelona

Collide International és un dels programes centrals d’Arts at CERN, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el CERN pel període 2019-2021. El premi es tradueix en una convocatòria artística anual establerta al CERN que convida a artistes o col·lectius de qualsevol nacionalitat i edat a presentar una proposta de projecte artístic a desenvolupar com a part d’una residència, i a treballar i inspirar-se al costat d’una extraordinària comunitat científica al CERN. Barcelona, a través de la participació de l’Institut de Cultura i de l’Ajuntament, és la tercera ciutat que col·labora amb el programa després de Linz (en col·laboració amb Ars Electronica) i Liverpool (en col·laboració amb FACT).

A través del premi Collide International es vol desafiar i transformar la manera com l’art i la ciència es troben, i com la ciència pot influir a l'hora de crear noves formes d’expressar l’art. En aquest marc, la convocatòria del premi s’obrirà un cop per a cadascun dels anys de l’aliança, això és el 2019, 2020 i 2021.

 

Residència al CERN i a la Fabra i Coats

En cada una de les convocatòries, el premi concedeix una residència de tres mesos a la persona o col·lectiu guardonat per a què pugui ampliar la seva investigació i innovar. Durant dos mesos, aquesta residència es realitza al mateix CERN, a Ginebra, treballant en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori.

Durant el tercer mes, l’estada és a la Fabra i Coats, Fàbrica de Creació i Centre d'Art Contemporani de Barcelona. En aquesta segona fase a Barcelona, les persones residents tindran l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat. L’ambient obert i col·laboratiu de la Fabra i Coats, amb un ampli programa d’exposicions i projectes comunitaris, ofereix a l’artista un entorn excel·lent per reflexionar i contextualitzar l'obra. Barcelona és una ciutat vibrant que combina la tradició més artística i innovadora amb la investigació científica més avançada, i condueix així a l’aparició de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

 

Rosa Menkman, guanyadora el 2019

L’artista i investigadora especialitzada en glitch art Rosa Menkman és la guanyadora de la primera edició del premi Collide International Barcelona. La guardonada ha estat seleccionada entre un total de 228 inscripcions d’artistes de 49 països diferents que s’han presentat a la convocatòria.

Logo Arts at CERN