Pla Barcelona Ciència

Premi Collide
Inici » Pla Barcelona Ciència » Premi Collide

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura han fet una aliança amb el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules Elementals, per tal de crear una nova col·laboració en el programa Collide i contribuir al seu èxit en el període 2019-2021. Aquesta col·laboració pren forma amb el Premi Collide que convoca anualment Arts at CERN i s’emmarca en el quart eix estratègic del Pla Barcelona Ciència. Concretament, aquest eix vol incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia, i un dels seus objectius, el número 13, contempla l'aliança amb el CERN mitjançant el programa Collide per fomentar la residència artística combinada al mateix centre de recerca i a una fàbrica de creació de referència a Barcelona.

 

Imatge de l'LHC, el col·lisionador d'hadrons al CERN - Collide International Barcelona

 

El Premi Collide

Collide és un dels programes centrals d’Arts at CERN, en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el CERN per al període 2019-2021. El premi es tradueix en una convocatòria artística anual establerta al CERN que convida a artistes o col·lectius de qualsevol nacionalitat i edat a presentar una proposta de projecte artístic a desenvolupar com a part d’una residència, i a treballar i inspirar-se al costat d’una extraordinària comunitat científica al CERN. Barcelona, a través de la participació de l’Institut de Cultura i de l’Ajuntament, és la tercera ciutat que col·labora amb el programa després de Linz (en col·laboració amb Ars Electronica) i Liverpool (en col·laboració amb FACT).

A través del Premi Collide es vol desafiar i transformar la manera com l’art i la ciència es troben, i com la ciència pot influir a l'hora de crear noves formes d’expressar l’art. En aquest marc, la convocatòria del premi s’obrirà un cop per a cadascun dels anys de l’aliança, això és el 2019, 2020 i 2021.

 

Residència a Ginebra i Barcelona

En cada una de les convocatòries, el premi concedeix una residència de tres mesos a la persona o col·lectiu guardonat per a què pugui ampliar la seva investigació i innovar. Durant dos mesos, aquesta residència es realitza al mateix CERN, a Ginebra, treballant en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori.

Durant el tercer mes, l’estada té lloc a una fàbrica de creació de Barcelona. En aquesta segona fase a Barcelona, les persones residents tindran l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat. L’ambient obert i col·laboratiu de la fàbrica de creació ofereix a l’artista un entorn excel·lent per reflexionar i contextualitzar la seva obra. Barcelona és una ciutat vibrant que combina la tradició més artística i innovadora amb la investigació científica més avançada, i condueix així a l’aparició de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

 

Edició 2021

Arts at CERN anuncia una nova convocatòria per optar al Premi Collide 2021. El període d’inscripcions és del 7 d’octubre al 22 de novembre del 2021 i els tres mesos de residència al CERN i a la fàbrica de creació de Barcelona es realitzaran durant l’any 2022. En aquesta edició, la residència a Barcelona tindrà lloc a la fàbrica de creació Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals.

La convocatòria s’obre a artistes de totes les disciplines creatives i de qualsevol país del món. Les sol·licituds han de combinar la descripció de les pràctiques i interessos artístics de les persones aspirants, la percepció que tenen de la ciència i de com el CERN enfronta les grans qüestions que planteja l’estudi de l’univers.

Bases del Premi Collide 2021

Inscripcions
 

Sessió informativa

El 4 de novembre se celebrarà el Collide Info Day, una sessió que oferirà a les persones sol·licitants l’oportunitat de rebre més informació sobre el premi de residència i de plantejar preguntes a l’equip científic i de comissariat del Collide, així com a les guanyadores de la darrera edició del premi, Black Quantum Futurism, col·lectiu format per dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA).

 

Banner de Collide 2021

 

Edició 2020

Black Quantum Futurism, un col·lectiu format per dues artistes amb seu a Filadèlfia (EUA), ha estat el guanyador del premi Collide 2020, en el qual s’hi ha presentat 564 propostes de projectes de 79 països diferents, amb una diversitat i una qualitat molt notables.

Black Quantum Futurism és una col·laboració multidisciplinària entre les dues artistes Camae Ayewa Rasheedah Phillips. El duet explora les interseccions del futurisme, els mitjans creatius, l’estètica del bricolatge i l’activisme en comunitats marginades a través d’una lent temporal alternativa. El seu treball se centra en cicles d’experiència personals, culturals, familiars i comunitaris, i els seus mètodes d’expressió van des de l’escriptura, la música, el cinema, l’art visual i projectes de recerca creativa.

El premi permetrà a Ayewa i Phillips ampliar la seva investigació i produir una nova obra d’art basada en la seva proposta titulada CPT Symmetry and Violations. La residència al CERN de Ginebra i a l'Hangar de Barcelona es realitzarà durant l'estiu i la tardor del 2021.
 

> Black Quantum Futurism a fons <
 

Mencions honorífiques

En aquesta edició del premi Collide, el jurat ha fet també tres mencions honorífiques a Rosa Barba (Itàlia, amb seu a Berlín), Tania Candiani (Mèxic, a Ciutat de Mèxic) i Dennis Dizon (Filipines, amb seu a Barcelona). A les tres persones se les convidarà a participar en el programa Guest Artist d’Arts at CERN, amb una breu estada al Laboratori per fer recerca sobre idees que puguin donar suport a les seves propostes.
 

Jurat

El jurat que ha participat en tot el procés de deliberació està compost per:

  • Helga Timko, fisica del CERN.
  • Lluís Nacenta, director d’Hangar, Centre de Producció i Recerca d’Arts Visuals.
  • Monica Bello, cap d’Arts at CERN.
  • Rosa Pera, crítica d’art i cap d’estudis del Grau en Disseny de BAU.
  • Stefanie Hessler, directora de Kunsthall Trondheim i comissària de Momenta, Biennale de l’Image.
     

Més informació

Contingut relacionat

Edicions anteriors

En aliança amb

 

Logotip d'Arts at CERN - Collide International Barcelona