Pla Barcelona Ciència

Premis de Recerca Científica a Reptes Urbans a la Ciutat de Barcelona 2020
Inici » Pla Barcelona Ciència » Premis de Recerca Científica a Reptes Urbans a la Ciutat de Barcelona 2020

L’Ajuntament de Barcelona impulsa els Premis de Recerca Científica a Reptes Urbans a la Ciutat de Barcelona 2020.
 

Aquests nous premis van dirigits al conjunt de membres de la comunitat científica de fins a 40 anys i de qualsevol branca del coneixement. Els objectius principals són estimular i reforçar el talent jove barceloní, i donar suport a projectes innovadors que repensin de manera global el model de ciutat.

 

Temàtiques

Els projectes presentats a la convocatòria han de servir per fer front als reptes urbans en l’època de la covid, i s’han d’emmarcar en una o diverses de les temàtiques següents en el context de la ciutat de Barcelona i, si escau, l’entorn metropolità:

 • Densitat de població, espai públic i benestar social
 • Benestar social amb relació a l’habitatge i els serveis bàsics
 • Mobilitat sostenible de persones i productes
 • Emergència climàtica i ciutat
 • Envelliment de qualitat, infància i ciutat
 • Ciutat i visitants
 • Nous espais i models productius a la ciutat
 • Alimentació sostenible i ciutat
 • Tecnologia i millora dels serveis públics

 

Premis i condicions

La convocatòria té una dotació total d’1,2 milions d’euros, que es repartiran entre els diferents projectes guardonats, amb premis d’entre 30.000 i 100.000 euros. Està oberta a projectes i investigacions en els camps de les ciències socials o la humanística, a més de les ciències naturals i experimentals, ciències exactes i formals o les enginyeries i ciències aplicades. La resolució dels projectes guardonats es farà pública abans d’acabar l’any.

 

Projectes guardonats

S’han premiat 15 projectes de recerca d’un total de 65 que es van presentar. Totes les propostes han estat elaborades per membres de la comunitat científica de menys de 40 anys, ja que la convocatòria es va fer amb la intenció d’estimular i reforçar el talent jove barceloní. La resposta ha estat un èxit i, a més, un èxit femení, ja que tant els projectes participants com els 15 premiats (amb 23 persones beneficiàries) han estat creats majoritàriament per dones.

a convocatòria d’aquests premis va acotar les temàtiques sobre les quals presentar propostes, però va quedar totalment oberta a qualsevol tipus de projectes, sense cap restricció de format ni de camp de recerca científica, amb l’objectiu de repensar la ciutat des de qualsevol aproximació o àrea del coneixement. En relació al format de les propostes, la convocatòria tampoc va restringir el tipus d’investigació científica, per obrir la possibilitat de presentar o combinar diferents àmbits com la investigació científica pura, l’aplicada, l’exploratòria, descriptiva, explicativa, de camp, experimental o documental.

Descarregar la resolució definitiva
 

Els projectes
 

 • Model de gestió integrada dels recursos hídrics del Besòs davant el canvi climàtic: solucions per a l’autoabastament i resiliència del sistema hídric a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (86.987,34 €), de Carme Barba Ferrer.

 • La “ciutat dels quinze minuts”: dinàmiques de mobilitat post-pandèmia en la ciutat de la proximitat (96.617,00 €), d’Oriol Marquet Sardà i Guillem Vich Callejo.

 • Energia geotèrmica per potenciar la degradació dels compostos orgànics que es troben a les aigües subterrànies de Barcelona (70.857,00 €), d’Estalisnao Pujades Garnes.

 • Nous indicadors pel dret a la ciutat: tecnologies digitals, emocions i desigualtats (95.065,08 €), de Maria Rodó de Zárate i Meritxell Gisbert Traveria.

 • L’impacte dels espais públics per millorar la salut i el benestar a Barcelona des d’una mirada feminista (97.831,00 €), de Margarita Triguero Mas i Helen Vada Susan Cole.

 • Cohabitem Barcelona. Cinc casos d’estudi a Ciutat Vella per a la reutilització urbana i el foment de models productius innovadors (99.682,05 €), de Marta Domènech Rodríguez, David López López, i Còssima Cornadó Bardón.

 • Simulant l'expansió del brot Covid-19: una eina de previsió de riscos considerant les desigualtats socioeconòmiques i de gènere a Barcelona (72.000,00 €), de Pere Masjuan i Queralt.

 • Infraestructures per una vida independent: una investigació participativa per repensar l’habitatge, les cures i la comunitat en temps de pandèmia (78.769,74 €), d’Andrea García-Santesmases Fernández, i Joan Moya Khöler.

 • Desigualtats energètiques. Segregació urbana i accés a l’energia en l’àmbit metropolità de Barcelona sota condicions de crisi sanitària, social i ambiental (41.100,00 €), de Verónica Elizabeth Mejía Juárez.

 • Intervencions tàctiques a l’espai públic: una diagnosi participada basada en l’escolta (39.888,67 €), de Marta Serra Permanyer.

 • Habitas. Habitatge i salut en temps de pandèmia i més enllà (57.530,00 €), de Carlota Sáenz de Tejada Granados.

 • Un enfocament automàtic de descobriment de dades per millorar l’ecosistema de dades de Barcelona (72.113,03 €), de Sergi Nadal Francesch.

 • RePLANTegem entorns escolars (100.000,00€), de Mariona Ferrandiz Rovira.

 • Avaluació de l’eficiència dels sistemes de drenatge urbà per reduir els actius contaminants i fer més sostenible l’ús de l’aigua (99.011,48 €), de Laura Scheiber Pagès, Marc Teixidó Planes, i Rotman Alejandro Criollo Manjarrez.

 • Expo-Bar: detecció de les substàncies químiques nocives que s’acumulen en embarassades i a les plantes de tractament de les aigües residuals de Barcelona (90.750,00 €), de Pablo Gago Ferrero.

 

Presentació de la memòria

Amb data del 25 de febrer de 2022, s'ha aprovat la resolució per validar les dates d'inici dels projectes premiats i ampliar a sis mesos el termini màxim per a la presentació de la memòria. En el següent enllaç us podeu descarregar l'anunci de l'esmentada resolució i el detall de les dates per a cada projecte subvencionat:

> Anunci de la resolució <

 

Més informació

 

Premis de Recerca Científica a Reptes Urbans a la ciutat de Barcelona 2020