Setmana de la Ciència

Setmana de la Ciència 2021
Inici » Barcelona ciència » Setmana de la Ciència 2021

Emergència lingüística en alimentació

Un any més, Barcelona es bolca en la celebració de la 26a Setmana de la Ciència, la gran iniciativa de divulgació que del 12 al 21 de novembre té lloc a municipis de tot Catalunya i que coordina la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. En el marc d’aquest gran esdeveniment, Barcelona Ciència i Universitats anima a participar en l’acció col·laborativa Emergència lingüística, que ha organitzat per recuperar paraules en desús al voltant de l’alimentació i la sostenibilitat, i que compta amb la dinamització de biblioteques, centres cívics i equipaments ambientals de la ciutat.

Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021, fet que coincideix amb l’Any Internacional de l'Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible i l’Any internacional de les Fruites i Verdures. Per tot plegat, l’alimentació i la sostenibilitat tenen un pes important en les activitats que tindran lloc en aquesta Setmana de la Ciència i aquest fet ha motivat l’organització de l’acció col·laborativa.

Més de 500 propostes de la ciutadania ha estat el resultat de l’acció col·laborativa duta a terme entre el 20 de setembre i el 15 d’octubre per recuperar paraules en desús relacionades amb l’alimentació sostenible. Verbs, noms i adjectius sobre temes com agricultura, ramaderia, pesca o cuina que s’empraven antigament però que avui estan quedant en desús.

L’equip organitzador ha recopilat totes les paraules proposades i un jurat especialitzat n’ha seleccionat 28 per la seva rellevància lingüística, social i de diversitat. Aquest jurat està compost per Carmen Alcaraz del Blanco, escriptora, periodista i gastrònoma, i Gabi Martínez escriptor, periodista i guionista.
 

> Conèixer les 28 paraules seleccionades <

 

Taula rodona

Emergència lingüística. Salvem paraules de l’oblit!

Aquesta taula rodona ha estat el punt final de la iniciativa. El jurat va posar en valor la importància de la diversitat de les paraules, tan important com la biodiversitat dels éssers vius en els ecosistemes terrestres o aquàtics. Aquest exercici de memòria va permetre abordar aspectes relacionats amb la lingüística però també amb l’antropologia, la història o la gastronomia. La sessió va comptar  amb la participació dels membres del jurat, Carmen Alcaraz del Blanco i Gabi Martínez, i Marina Monsonís, artista visual, dinamitzadora del taller La Cuina del Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Biblioteca Montserrat Abelló, dimecres 17 de novembre a les 18:30 h.
 

Activitat organitzada per Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona juntament amb la Xarxa de Biblioteques, la Xarxa de Centres Cívics i la Xarxa d’Equipaments Ambientals de la ciutat. L'activitat tindrà lloc presencialment i també es podrà seguir a través del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona:

 

 

Com s'han recollit les paraules?

La recollida s'ha realitzat en dues fases:

  • Sembra. Del 20 de setembre al 15 d’octubre, les persones que s’han animat a participar han compartit les seves paraules a través d’un formulari o dels canals físics que han habilitat els equipaments dinamitzadors en els seus espais (bústies, pissarres, plafons de suro...).
  • Recol·lecta. L’equip organitzador ha recopilat totes les paraules, de les quals, un jurat especialitzat n’ha seleccionat 28 segons criteris de rellevància lingüística, social i de diversitat.

 

Equipaments participants

Biblioteques

Equipaments ambientals

Centres cívics

 

Més informació

 

Emergència lingüísitca