Tornar

La revista 'L'Avenç', Medalla d'Or al Mèrit Cultural

01/03/2023 - 07:00 h

Ajuntament de Barcelona

Es reconeix la seva tasca per la cultura i la recerca al llarg dels seus 500 números i 46 anys de vida.

Avenç

L’Ajuntament de Barcelona lliurarà el dia 27 de març la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista L’Avenç. Es vol reconèixer d’aquesta manera la seva tasca insubstituïble per la cultura i la recerca de Barcelona i de Catalunya, mantinguda al llarg de mig miler de números i gairebé cinquanta anys de vida. La publicació arribarà al número 500 el mes d’abril, i, segons han anunciat recentment el seu director, Josep M. Muñoz, serà l’últim número de la revista mensual, tot i que s’estan estudiant fórmules de continuïtat de la capçalera.

Des de la seva aparició, l’any 1977, sota l’impuls d’un grup de joves historiadors i historiadores antifranquistes (Leandre Colomer, Ferran Mascarell, Carmen Isasa i Fèlix Manito), avalats per Josep Fontana, L’Avenç ha tingut un paper cabdal en el desenvolupament del teixit acadèmic i cultural de Barcelona, donant cabuda a les seves pàgines i publicant els llibres de diverses generacions d’historiadors i historiadores i d’escriptors i escriptores que han acabat esdevenint, al seu torn, les veus més destacades dels seus respectius àmbits.

En la seva trajectòria ha anat evolucionant l’enfocament –mantenint sempre la màxima de l’alta divulgació– : de revista bàsicament historiogràfica a revista de cultura. Aquest trànsit, impulsat pels qui n’han estat responsables en els darrers vint-i-cinc anys, Núria Iceta i Josep M. Muñoz, ha fet que mantingués el seu caràcter de capçalera de referència a Catalunya, sense esgotar el seu recorregut temàtic i ampliant i renovant públics. Va néixer per donar resposta a una necessitat urgent i puntual –la història d’un país represaliat pel franquisme–, però es va saber convertir en referència per a diverses generacions amb el pas dels anys.

Va participar en la fundació de l’Associació de Publicacions Periòdiques En Català (APPEC), com també en la creació del col·lectiu d’editorials independents “Llegir en Català”. I és que, més enllà del seu paper com a revista, L’Avenç ha estat –de manera consolidada a partir del 2006– una editorial que s’ha dedicat a la publicació de llibres d’història, però també a llibres de literatura i assaig que ajudessin a entendre la història del país i el moment en què estaven escrits. És així com revista i editorial han bastit un catàleg de col·laboradors i col·laboradores i escriptors i escriptores de primer nivell, obrint les portes a la publicació a moltes fornades d’universitaris i universitàries, i permetent desenvolupar projectes singulars als escriptors i escriptores convidats que hi publiquen al llarg d’un any natural sencer una sèrie que acaba convertida en llibre. Així mateix, la recuperació de textos dels segles XIX i XX i les moltes traduccions publicades per L’Avenç han ajudat a enriquir de manera més que notable el catàleg en català.

La revista va ser reconeguda l’any 2014 amb el Premi Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació.

Web de la revista L’Avenç.