Barcelona, capital dels sons clàssics i la música lírica
05/03/2025 - 12:00 h
La nova edició del festival Barcelona Obertura Ciutat de Clàssica acull més de cinc-centes figures de la música, entre talents internacionals i locals.
Entre el 19 de març i l’11 d’abril, Barcelona acull l’edició que fa sis del festival Barcelona Obertura Ciutat de Clàssica, una gran cita amb el món de la interpretació clàssica i la música lírica que implica els principals equipaments de la ciutat. Més de cinc-cents artistes (molts de clàssics i d’altres que col·laboren en les interpretacions, com la Sílvia Pérez Cruz, a la imatge. Foto: Alex Rademakers) formen part d’una programació que no us voldreu perdre.
El festival Barcelona Obertura Ciutat de Clàssica és una iniciativa que neix de la unió de les tres sales de música clàssica més importants de la ciutat, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, amb l’objectiu de promocionar internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la programació de música clàssica que ofereixen aquests espais i molts més.
S’afegeixen als escenaris més habituals un seguit d’espais singulars (el Refugi 307, la torre de Collserola i el Monestir de Pedralbes, entre d’altres), de manera que podem veure la ciutat sota un prisma diferent i establir lligams entre música i asfalt. El festival Ciutat de Clàssica forma part del projecte Barcelona Obertura, impulsat pels esmentats equipaments musicals de la ciutat i coordinat per Turisme de Barcelona.
El festival, que se celebra amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i d’Ibercamera, Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu, oferirà 23 concerts gratuïts i 18 de pagament. Cinc-cents músics i vint-i-sis escenaris formen part de la proposta.
Així, els principals concerts s’oferiran en els tres equipaments esmentats. Al Gran Teatre del Liceu, cites com les representacions del Lohengrin wagnerià dirigides per la besneta del compositor, Katharina Wagner. Al Palau de la Música Catalana, vuit concerts entre els quals dues passions de Bach, la Novena Simfonia de Bruckner en el bicentenari del naixement del compositor austríac o bé un concert de la soprano Diana Damrau amb el tenor Jonas Kaufmann (són dues de les millors veus del moment, per si no ho sabeu) acompanyats al piano per Helmut Deutsch (8 d’abril).
L’Auditori programa uns altres vuit concerts, que comencen el 23 de març amb el Concert per a violí, de Txaikosvki, interpretat per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb el solista Marc Bouchnov, inclou cites com La Mer de Debussy, amb Ludovic Morlot a la batuta i l’estrena absoluta de Domini màgic, de Feliu Gasull, amb Sílvia Pérez Cruz com a veu solista (28 i 29 de març; a la foto). Els concerts programats acaben el mes d’abril amb cites com el concert de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí dedicat a Carles Baguer (1 d’abril), dels solistes Janine Jansen (violí) i Denis Kozhukhin (piano; 8 d’abril) i de l’Orquesta Nacional de España (ONE) sota la direcció de David Afkham (11 d’abril).
Però, a més d’aquests grans concerts, hi haurà una vintena llarga de cites més repartides pels deu districtes de Barcelona. Entre els emplaçaments, punts singulars com l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Casa Batlló, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Casa Seat o la Biblioteca Gabriel García Márquez, a més de molts altres als quals enguany s’incorporen nous espais: des de la Torre Collserola, fins a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, passant pel Refugi 307, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, la Parròquia del Crist Redemptor, el Dipòsit del Rei Martí, el Monestir de Pedralbes o bé la Biblioteca Jaume Fuster.
En tots aquests espais trobareu concerts de dos-cents artistes, entre els quals Cecilia Rodríguez, Lluís Calvet i Michèle Bréant, els pianistes Llum Colomer, Ot Ortega i Saskia Giorgini, el Quartet Vivancos, el Cor de cambra Noctes, els violinistes Patricia Cordero, Bernat Prat, Andrea Garcia i Andrea Santiago, a més de formacions corals vinculades a l’Orfeó Català i conjunts orquestrals vinculats a l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, la Banda Municipal de Barcelona, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona.
Entre els eixos de la programació d’enguany, els aniversaris de Luciano Berio, Maurice Ravel i Erik Satie, els sextets de corda; la tradició filharmònica de l’Associació Musical Da Camera de Barcelona i les composicions de grans visionaris de la música.
Recordeu que part de les entrades per al festival tenen caràcter gratuït i que les podeu aconseguir al web de Barcelona Obertura a partir de dimarts, 11 de març, a les 10 h (per als concerts del 19 al 28 de març) i a partir de dimecres, 19 de març, a les 10 h (per als concerts del 29 de març fins a l’11 d’abril).
Si voleu més informació sobre els concerts i fer reserva de les vostres localitats, consulteu el web del festival Barcelona Obertura Ciutat de Clàssica.