Tornar

Concerts, debats, monòlegs i itineraris per recordar l'escriptor Francisco Casavella

28/09/2023 - 07:00 h

Ajuntament de Barcelona

La jornada d'homenatge, que tindrà lloc el 15 d'octubre, posarà l'èmfasi en la trilogia 'El día del Watusi', considerada una novel·la de culte sobre la Barcelona del segle XX.

El barri de Sant Antoni i el Castell de Montjuïc seran els escenaris principals de la festa El Watusi torna a Barcelona. Homenatge a Casavella, una jornada en la qual es recordarà la figura de l’escriptor Francisco Casavella —pseudònim de Francisco García Hortelano— i la seva gran obra, la trilogia El día del Watusi. Serà el 15 d’octubre, el mateix dia que l’autor barceloní hagués fet 60 anys (va morir el 2008), i hi haurà concerts, teatre, rutes comentades, lectures i debats. Ho organitzen conjuntament l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc, i l’escriptor Miqui Otero n’és el comissari.

Casavella va deixar títols com El triunfo (1990) i El secreto de las fiestas (1997), però és especialment recordat per la trilogia El día del Watusi (2002-2003), novel·la de culte sobre la Barcelona del segle XX. El seu protagonista, Fernando Atienza, i el seu escuder, Pepito el Yeyé, creuen veure el cadàver del Watusi, un personatge llegendari del barri, surant a les aigües del port de Barcelona. És el 15 d’agost del 1971.

Rutes comentades pel barri de Sant Antoni 

El programa previst inclou tres rutes. Per assistir-hi cal inscripció prèvia. Una porta per nom Francisco Casavella: la importància del barri (Sant Antoni, el Raval i el Poble-sec) en la seva vida i la seva obra, i és a càrrec de l’escriptora Pilar Romera. Un altre itinerari és Francisco Casavella a la pista de ball en sortir de l’escola: La emoción es lo que cuenta, amb dinamització de DJ Ragna (Jorge López), promotor, mànager de Peret i amic íntim des de la infància de Casavella. I una tercera ruta té per títol Francisco Casavella entre llibres: literatura al barri, amb la llibretera Isabel Sucunza. Els tres itineraris començaran a les 10.30 h.

La festa al Castell

Des del migdia fins al vespre, el Castell de Montjuïc s’omplirà d’activitats, protagonitzades per noms com ara Josele Santiago, David Krahe, Carlos Zanón, Laura Fernández, Jordi Garrigós, David Caño o Bruna Cusí. Aquest és el programa previst:

12 h – Elevación, elegancia y entusiasmo. I
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna.

12.30 h – Concert vermut per Yumitus del Pichón y su Combo 
Yumitus del Pichón va actuar en directe a la presentació d’ El triunfo, la novel·la debut de Casavella. Anys després homenatgen l’autor amb la seva rumba catalana.

13.25 h – La novel·la de la transició, “El Watusi”, com a l’obra definitiva del ῾kaos’ d’un país que “va passar de dramàtic a imbècil” 
Moderat per Jordi Costa i amb la participació de Mar Padilla, Silvia Sesé i Pedro Burruezo. Recital de Pedro Burruezo.

14.10 h – Concert de Josele Santiago, acompanyat de David Krahe
Les connexions i afinitats entre Josele Santiago i Francisco Casavella són moltes. El grup més mític del primer apareix esmentat a la novel·la, mentre que Josele va inspirar-se en un dels moments més hilarants d’El día del Watusi per a una de les seves cançons en solitari.

15.05 h – “Lo que sé del triunfo” per Joan Riambau
Amb El triunfo, la seva primera novel·la, Casavella es dona a conèixer com a un narrador extraordinari i un creador de mites fascinants. De Hamlet a la rumba, una evocació del llibre i de l’escriptor.

16.35 h –  El Watusi i la conga sense fi de la cultura popular
Moderat per Núria Torreblanca i amb la participació de Carlos Zanón, Laura Fernández i Jordi Garrigós.
Comentari sobre les referències culturals que van apareixent a “El día del Watusi”i les  connexions amb Casavella mateix i la naturalitat amb què s’integren en la seva escriptura.

17.20 h –  Elevación, elegancia y entusiasmo. II
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna.

17.30 h – Concert de Morfi Grei & Raúl Pulido (La Banda Trapera del Río), amb la
participació d’Eduardo Margaretto.
Presentació dels temes del disc nou “La Noche del Watusi” dedicat a Francisco Casavella, amb poemes d’Eduardo Margaretto i temes de La Banda Trapera del Río.

18.15 h –  Elevación, elegancia y entusiasmo. III
Banda sonora de l’homenatge per DJ Ragna.

18.25 h – Recital a càrrec de David Caño
El poeta ret homenatge a Casavella, un dels seus referents principals, i sobretot a la novel·la d’ell
que té tatuada al cos.

18.40 h – Monòlegs musicats d’”El día del Watusi”
Sota la direcció d’Iván Morales, actor, director, guionista i artífex del muntatge El día del
Watusi de Francisco Casavella, estrenada a la darrera edició del Grec Festival de Barcelona.
“El gran lío”, per Bruna Cusí (actriu) i Àlex Monner (guitarrista).
“La francesa”, per David Climent (actor) i Raynald Colom (trompetista).

19.30 h – Concert final
Concert de rumba de gasolinera en clau punk amb Los Perlas i música de garatge i psicodèlia de Biscuit amb un cameo especial de Martí Sales cantant el seu himne “Watusi 65”, d’Els Surfing Sirles.

L’entrada a totes les activitats és lliure. Hi haurà servei de restauració.

Podeu descarregar-vos el programa en aquest enllaç.

L’obra de teatre, per primavera al Lliure

També relacionat amb Casavella i la seva trilogia, el Teatre Lliure informa que la versió teatral d’El día del Watusi, amb direcció d’Iván Morales, es podrà veure a la sala de Gràcia entre el 10 d’abril i el 5 de maig de l’any vinent. Amb les interpretacions d’Enric Auquer, David Climent, Bruna Cusí, Raquel Ferri, Álex Monner, Vicenta N’Dongo i Xavi Sáez. La preqüela de l’espectacle ja es va presentar el passat mes de juliol, en el marc del Grec Festival de Barcelona.