Tornar

Fernande Olivier, Picasso i el París de principis del segle XX

06/06/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Una nova exposició al Museu Picasso se centra en la figura d'una model, artista i escriptora que va conèixer l'artista de Màlaga al París de l'any 1904 i es va convertir en la seva musa i amant.

 

Com devia ser Picasso en realitat, més enllà del que ens han explicat sobre ell? Segurament les dones que van ser parelles seves ens podrien parlar millor que ningú sobre l’home i sobre l’artista. Entre les primeres hi va haver la model, escriptora i primera musa del pintor, Fernande Olivier. Ella ens ofereix un testimoni directe del Picasso que va conèixer en l’exposició “Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics”. La podreu veure al Museu Picasso (a la imatge, el cartell que anuncia la mostra), del 7 de juny al 6 d’octubre.

En l’exposició del Museu Picasso han col·laborat institucions tan destacades com els Arxius La Belle Fernande (ALBF) el Museu Nacional Picasso de París, el Museo Bellas Artes de Bilbao, la Staatsgalerie Stuttgart, el Düsseldorf Kunstsammlung, el Museo Reina Sofía i el Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, entre d’altres que han deixat obres en préstec per a la mostra.

Fernande Olivier va ser escriptora, model i companya de Picasso entre els anys 1904 i 1912. El va conèixer al Bateau-Lavoir (un conegut immoble de París on vivien no pocs artistes) i un any més tard ja vivien junts. Amb ell va compartir els primers anys d’estada de l’artista a París i va viatjar a Horta de Sant Joan i a Gósol.

L’exposició pren com a punt de referència els textos i documents que ens parlen sobre Fernande Olivier i que situen aquesta artista com a observadora privilegiada, una de les poques dones que han fet de cronistes d’aquells temps. 

Completen la mostra, comissariada per Malén Gual, un seguit de documents, de testimonis audiovisuals, de fotografies poc conegudes i de retrats que són obra d’alguns dels amics i amigues de Fernande Olivier. Entre les peces exposades, alguns retrats realitzats per Pablo Picasso que van ser claus per al desenvolupament del cubisme.

Si voleu que la primera amant de Picasso us parli sobre l’artista que va arribar a París i va quedar enlluernat per l’ambient artístic i bohemi del moment, però també que us parlin del Picasso vulnerable i enamorat, haureu de venir a veure aquesta mostra, dedicada a la que va ser autora de dos llibres famosos: A Picasso et ses amis (1933, d’aquí el títol de l’exposició) i Souvenirs intimes. Écris pour Picasso (1988). El primer recopilava articles que s’havien anat publicant en un diari belga i que van aconseguir veure la llum malgrat la ferma oposició del pintor.

L’autora, que ara és objecte de la primera exposició que se li dedica a l’estat, va escriure també poemes i altres obres, una bona part de les quals resten inèdites. Coneixereu l’autora en una mostra que ens parla àmpliament sobre una de les poques dones que van conèixer íntimament Pablo Picasso abans que es convertís en Picasso, el gran pintor.

Si no us voleu perdre l’exposició “Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics”, veniu al Museu Picasso, però abans consulteu al web tota la informació sobre la mostra.

Més informació