Tornar

L’Arxiu Històric de la Ciutat custodiarà el fons documental del Col·lectiu Gai de Barcelona

04/07/2024 - 12:17 h

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Cessió dels fons documental del Col·lectiu Gai de Barcelona

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona és des del 3 de juliol dipositari del fons documental del Col·lectiu Gai de Barcelona. Exmilitants representants d’aquesta entitat, han fet la cessió,  dels materials aplegats durant els 25 anys de lluita de l’entitat, actualment ja extingida. Per mitjà d’aquest dipòsit es garanteix la conservació i l’accés públic a un material de gran rellevància per a la investigació històrica, per part d’un equipament de la ciutat que ha iniciat recentment una col·lecció de testimonis orals del moviment LGTBIQ+.

El fons documental dipositat ara a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona és un conjunt de documents relatius a la història de lluita d’El Col·lectiu Gai de Barcelona que comprèn des de l’any 1989, data de la seva creació, fins a la seva dissolució l’any 2012. El fons, unes 50 caixes d’uns 7 metres lineals, està integrat per documents originals: actes i correspondència; impresos del propi col·lectiu i d’altres entitats afins; fotografies, cartells i altres documents gràfics, classificats per anys. També en formen part els documents relatius als fets homòfobs ocorreguts a Sitges l’any 1996 (amb violents atacs a membres del col·lectiu després d’una manifestació en reivindicació dels seus drets), d’especial rellevància històrica. La documentació es troba en bon estat de conservació, i només una part dels materials requereixen una especial atenció degut a la fragilitat del seu suport.

La signatura del contracte de la cessió del fons documental ha tingut lloc aquest matí a l’Arxiu Històric, amb la presència del comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Javi Rodríguez, per part dels exmilitants del Col·lectiu Gai de Barcelona Ferran Pereda Gámez i Àlex Vilardell Candela.