Tornar

Cinema documental, teatre innovador, instal·lacions i el so dels còmics

16/04/2025 - 10:57 h

La Virreina Centre de la Imatge estrena quatre exposicions centrades en creacions artístiques de disciplines diverses.

Dia d’estrenes a l’espai d’art de la Rambla barcelonina, on s’inauguren simultàniament quatre propostes expositives que podrem veure del 17 d’abril al 28 de setembre en tots els casos: “La meva aportació”, sobre el cinema documental de la cubana Sara Gómez; “Cultiva l’estrany”, que repassa la producció d’Álvaro Perdices; “Autopenetració”, que ens introdueix en el “tercer teatre” d’Eugenio Barba i la seva companyia, Odin Teatret, i “Stripsody” (a la imatge), a propòsit d’una insòlita creació de Cathy Berberian.   

A “La meva aportació”, el comissari Valentín Roma aconsegueix portar a un museu l’obra d’una documentalista afrocubana encara massa poc coneguda, Sara Gómez. Va morir jove, però va ser una de les veus més reconegudes del cinema cubà documental dels anys seixanta i setanta del segle XX. Distingeix el seu cinema una visió “antietnogràfica”, basada en la potència política del testimoni. I va analitzar la seva època des d’una perspectiva triplement conflictiva: com a jove, com a dona i com a persona negra.

També amb Valentín Roma com a comissari, La Virreina acull una segona mostra que s’inaugura simultàniament. És “Cultivar l’estrany”, que projecta una mirada antològica sobre la trajectòria d’Álvaro Perdices (Madrid, 1971) i aplega projectes seus d’entre la primera meitat dels anys noranta i l’any 2022, a més d’altres concebuts específicament per a La Virreina Centre de la Imatge. A més a més, en l’exposició podreu veure algunes antigues instal·lacions presentades en una versió actual.

Les arts escèniques s’instal·len fins al setembre a La Virreina Centre de la Imatge. Allà coneixerem una figura innovadora de l’escena a “Autopenetració. Eugenio Barba / Odin Teatret”, que comissaria un nom conegut de l’escena local, Roger Bernat. Coneixerem al pare de l’anomenat “tercer teatre”, creat per persones que es defineixen com a actores, directors o persones treballadores del teatre en general, tot i que no tinguin una formació específica i tradicional i que, per tant, no se’ls reconegui com a professionals.

Ens acostarem així a la figura d’Eugenio Barba, un italià nascut a Brindisi el 1936 que fa fundar un moviment escènic adreçat a la recerca de les arrels, en unes experiències de creació col·lectiva que no estaven sotmeses a normes jeràrquiques. Aquest tercer teatre designa el que fan aquells grups que treballen al marge del “primer teatre”, representat en les institucions teatrals, però també del “segon teatre”, abanderat per les avantguardes.

La mostra recorre la trajectòria de la companyia nòrdica fundada per Barba, Odin Teatret, entre els anys 1971 i 1979, quan es consoliden unes formes escèniques dissidents que obririen allò que Barba va anomenar l’“autopenetració col·lectiva” i que va acabar estenent-se pels escenaris d’Europa i l’Amèrica Llatina. La mostra ha estat coproduïda amb el Polo Biblio-Museale di Puglia.

Finalment, La Virreina Centre de la Imatge i el comissari Arnau Horta ens presentaran “Stripsody”, mostra que duu el títol de l’òpera prima de Cathy Berberian, artista a la qual està dedicada la mostra. Ella va imaginar una de les creacions vocals més estranyes i difícils de classificar del segle passat, amb la col·laboració, a més, d’un dels grans noms de la semiologia, el pensament i les lletres italianes, Umberto Eco. Imatge, performance i experimentació es combinen aquí amb la… paraula? Aquí es parla el llenguatge del còmic i, per tant, tota la composició està plena d’onamatopeies, gesticulacions (hauríeu de veure la partitura, plena de dibuixets!) i moltes coses més que trobareu en aquesta exposició imprescindible.

Si voleu veure les noves exposicions de La Virreina Centre de la Imatge, veniu a la Rambla, però abans consulteu al web tota la informació sobre les mostres.