Tornar

Les imatges de Chantal Akerman i la recerca de "l'humà comú", a La Virreina

16/11/2023 - 12:30 h

Ajuntament de Barcelona

El centre de la Rambla presenta les exposicions Encarar la imatge i Elogi de l'asil.

 

La Virreina Centre de la Imatge programa entre el 18 de novembre i el 14 d’abril dues noves exposicions en les quals s’endinsa en els mons creatius de la desapareguda artista i directora de cinema belga Chantal Akerman i l’escriptor, pedagog i també cineasta francès Fernand Deligny.

La primera és Encarar la imatge, on veurem una tria d’instal·lacions, imatges i sons que són obra de Chantal Akerman. Ella explicava que, a diferència d’un film, una instal·lació es construïa i prenia sentit durant el procés de realització, de manera que no era possible explicar-la prèviament.

Les obres de l’autora, a més, conviden sempre qui se les mira a explorar-les, sense conformar-se amb una visió fixa i fent l’esforç de buscar lectures alternatives. Ho veureu en una exposició comissariada per l’editora cinematogràfica Claire Atherton que inclou creacions sonores, d’altres de mudes, obres audiovisuals en blanc i negre o en color, a més de fotografies. Aquí trobareu un seguit d’imatges i de sons editats i instal·lats a l’espai.

El mateix dia 18, s’inaugura, també a La Virreina Centre de la Imatge, una segona exposició, aquesta sobre el pedagog i escriptor Fernand Deligny. És Fernand Deligny, elogi de l’asil (a la imatge), una mostra que us farà conèixer l’obra d’un autor i mestre de nens inadaptats que es va oposar radicalment a les formes més clàssiques de l’ensenyament. Va ser el creador d’una associació per al tractament de joves delinqüents i psicòtics i, també, d’una xarxa informal de suport als nens autistes al sud de França.

I és que Deligny buscava “l’humà comú” o l’essència comuna i compartida per tots els éssers humans, qüestionant en aquesta recerca els mitjans tradicionals per tractar persones autistes o amb trastorns psicològics i psiquiàtrics.

Us parlen sobre l’experiència de Deligny en una exposició en la qual veureu fotografies, pintures i filmacions, però també dibuixos realitzats amb els traços d’aquests nens autistes amb qui es relacionava Deligny o bé il·lustracions creades per educadors no professionals (des d’obrers i camperols, fins a estudiants) que convivien amb els nens i nenes autistes.

Si voleu conèixer el món artístic de Chantal Akerman i reviure l’experiència pedagògica de Fernand Deligny, no us perdeu les exposicions Encarar la imatge i Elogi de l’asil, però abans de venir consulteu al web de La Virreina Centre de la Imatge la informació sobre les mostres.