El Museu d’Història de Barcelona es redefineix amb la incorporació d’El Born a la seva xarxa patrimonial
10/04/2025 - 12:00 h
Amb la fusió d’El Born i l’antic MUHBA, el conjunt del Museu es transforma, desplega una nova identitat visual i passa a dir-se “Museu d’Història de Barcelona”.
El redefinit Museu d’Història de Barcelona està compost d’una xarxa patrimonial de disset espais als quals s’afegeix el Centre de Col·leccions de Zona Franca. El Born esdevé un espai de centralitat en el conjunt del sistema.
El Born és la primera pedra d’un procés més complex que implica una revisió de conjunt del Museu, segons el nou projecte de direcció del useu, liderat per Carles García Hermosilla.
Dins de la nova identitat visual, es prescindeix de les inicials CCM (Centre de Cultura i Memòria) d’El Born, que passa a denominar-se “El Born. Museu d’Història de Barcelona”. El concepte de memòria desapareix de la façana del Born, però s’incorpora al cor del museu. El Museu d’Història de Barcelona inclourà la memòria com un component imprescindible de la història, especialment la dels col·lectius menys representats o que han estat víctimes de les repressions i la violència institucional.
El canvi d’imatge s’estendrà també, al llarg dels propers mesos, per la resta d’espais de la xarxa patrimonial del Museu, en un procés de renovació de la denominació del conjunt dels espais i d’aplicació de la nova imatge, amb una declinació coherent amb el que avui es presenta.
A l’espai del Born, una de les principals novetats en aquesta etapa és la recuperació de l’espai d’exposicions temporals de la sala Casanova, a més de dues novetats museogràfiques: la renovació de la Balconada i la incorporació del nou Espai Mercat.
Per altra banda, El Born també desplegarà les exposicions permanents a la sala Villarroel –amb la renovació de l’exposició estable “La Barcelona de 1700, de les pedres a les persones”, una exposició sobre la Barcelona moderna entre 1519 i 1717 que posa el focus en el context urbà, geopolític, institucional, econòmic i social de la ciutat– i a la sala Castellví –amb una presentació audiovisual i interactiva de la Barcelona del final de l’època moderna i principis de la contemporània–, que juntament amb les restes arqueològiques d’El Born formaran part d’una única exposició dividida en tres espais.
Annexa a la sala Castellví, s’inaugurarà properament la nova llibreria de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona, que oferirà una selecció d’obres sobre Barcelona i Memòria, pensada tant per al públic general com per a públics especialitzats, amb venda presencial i en línia de publicacions pròpies i d’altres editorials.
En aquests moments la direcció treballa també en una diagnosi del Museu i en la redacció d’un pla director 2025-2029.