Tornar

'Que no se olvide', una exposició amb il·lustracions de la novel·la gràfica de Marina Velasco Marta

12/03/2024 - 12:52 h

Ajuntament de Barcelona

El llibre posa en valor la memòria històrica més recent de la comunitat LGTBIQ+.

Fins al 5 d’abril es pot visitar al Fnac Triangle l’exposició titulada Que no se olvide, amb il·lustracions que formen part de la novel·la gràfica homònima de Marina Velasco Marta. L’obra va ser guanyadora del premi Fnac-Salamandra Graphic 2022.

A través de la vida dels seus sis protagonistes, Que no se olvide busca posar en valor la memòria històrica més recent de la comunitat LGTBIQ+. Arnau, Paquita, Carmen, Manuel, Santiago i Olivia ens obren una finestra a la intimitat dels seus records amb què ens conviden a endinsar-nos en un passat no tan passat.

La persecució social de tota sexualitat que se sortís de la norma va empènyer molta gent a créixer sense referents en què recolzar-se, sense un entorn familiar segur o sense poder expressar lliurement el seu amor. Amb les seves històries, tan diferents entre si, ens expliquen com va ser formar part del col·lectiu LGTBIQ+ en una època en què no podies mostrar-ho. Les seves vides ens parlen de diversitat, llibertat i resistència perquè, a través d’elles, puguem conèixer el costat més humà del nostre passat i no deixar que caigui en l’oblit.

Les il·lustracions seleccionades per a aquesta mostra ens presenten els sis protagonistes que habiten la novel·la. Hi veiem reflectides les entrevistes personals amb què s’inicia el projecte, les diferents etapes vitals de cada personatge o moments històrics que van marcar un abans i un després en les seves vides. Intercalats al costat de les il·lustracions, es mostren els dibuixos originals, perquè l’espectador pugui comprendre el procés de creació artística i els canvis que es van donar fins a arribar a l’art final que trobem al llarg de la novel·la.