Homenatge a la Barcelona de Zeleste i l'Ona Laietana
18/09/2024 - 12:51 h
Un gran concert de la Mercè connecta generacions diverses per recordar uns anys fonamentals en la història de la música barcelonina actual.
Potser vau viure l’Ona Laietana i sou un d’aquells aficionats i aficionades a la música que no es perdien cap concert a l’antiga sala Zeleste del carrer de l’Argenteria o potser n’heu sentit a parlar i voleu saber què es coïa en aquell temple de la música més nova del moment… En tot cas, segur que voldreu saber com sona Els 50 de Zeleste, homenatge, dins la programación de la Mercè, a l’esperit musical més lliure de la Barcelona del segle passat.
Tot passarà a l’avinguda de la Catedral, escenari d’un homenatge que recordarà la mítica sala nascuda l’any 1973. És una proposta de dues grans institucions, un Ajuntament de Barcelona i una Generalitat de Catalunya (a la imatge, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Xavier Marcè i la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández Almodóvar, entre altres organitzadors de la proposta) que recorden i celebren els moviments musicals que, els anys setanta, van sorgir d’aquells sala de concerts. L’havia creada Víctor Jou i l’havia dissenyada Santiago Roqueta. Potser va néixer al carrer de l’Argenteria (aleshores li deien “Platería”), però es va traslladar al Poblenou l’any 1986 i, després de tancar l’any 2000, es va transformar en l’actual Razzmatazz.
Recordant aquell moment tan especial, l’avinguda de la Catedral serà escenari d’un concert en el qual confluiran generacions diverses de l’escena musical barcelonina, en una proposta que ha imaginat Gisela Sais (programadora del Música Mercè) i que han dirigit Sergi Vergés i Toni Vaquer.
Veniu i recordareu artistes com Gato Pérez, Pau Riba i l’Orquestra Plateria, alguns dels més coneguts que van passar per Zeleste, podreu reivindicar l’esperit lliure que va guiar la programació de la sala i revisitar aquell un oasi cultural obert, eclèctic i interclassista, que va ser la seu de l’Ona Laietana, un moviment musical marcat per la diversitat d’estils, des del jazz i els ritmes llatins fins al rock i la música de ball.
Artistes clàssics dels primers temps de la sala i d’altres d’actuals compartiran protagonisme en una proposta musical intergeneracional que tindrà la participació del Liceu Gran Ensemble, dirigit per Sergi Vergés, trombonista de l’Orquestra Plateria, i el pianista i compositor Toni Vaquer, representant de les noves generacions de músics.
La formació que veureu en escena i que estarà integrada per 37 músics, inclourà instruments de vent, corda, percussió i teclat i protagonitzarà un concert dividit en set capítols dedicats a Gato Pérez, Pau Riba, l’Orquestra Plateria, Música Urbana, Jaume Sisa, Toti Soler i l’Orquestra Mirasol.
Sí, hi haurà alguns dels músics originals, però també molts i moltes músics i músiques d’avui que són hereus d’aquella generació, com la Ludwig Band (tocaran temes de Pau Riba), Joan Colomo (cantant el tema de Sisa Qualsevol nit pot sortir el sol) o altres artistes que interpretaran temes de Gato Pérez o de Rubén Blades (aquests a càrrec de Manel Joseph i Pep Torres, membres originals de l’Orquestra Plateria).
Se fuerza la máquina, tema clàssic i premonitori del gran Gato Pérez tancarà un concert que aplega artistes d’èpoques diverses units per l’esperit d’Els 50 de Zeleste.
Si no us voleu perdre l’homenatge a aquesta sala nascuda fa mig segle, veniu a l’avinguda de la Catedral, però abans consulteu els detalls de la cita al web de la Mercè.