Curs 'Introducció a la cal·ligrafia xinesa'

Escriure cal·ligrafia xinesa és un ritual, una cançó sobre la circulació de l’energia. El procés és una transmissió de l’esperit de l’univers al gest concret de cada traç. Abans d’escriure, la meditació purifica la ment i el ritual predisposa a captar l’energia. Es mol la tinta xinesa amb l’aigua al tinter, amb calma, fins que el color negre és brillant i espès. S’agafa el pinzell i s’humiteja amb la tinta suaument. Sempre mantenint la respiració pausada i l’esquena recta perquè l’energia de l’univers pugui entrar al nostre cos i dirigir-se fins al braç, traspassant el mànec del pinzell per plasmar-se a cada signe que escrivim.

Al món oriental aquesta cerimònia d’escriptura s’ha conservat durant milers d’anys. L’essència d’escriure no és només representar la bellesa dels símbols, sinó també mostrar la virtut de la persona. Com va dir el crític Liu Xizai, a la cal·ligrafia s’han de reflectir les idees, els coneixements i el caràcter de la persona. Alhora, el cal·lígraf Sun Kuaoting va dir que ha de tenir funció educativa i ser extraordinària com els déus. Segons ell, si la personalitat és bona i correcta, la cal·ligrafia també ho serà.

Aquest curs s’adreça a les persones interessades a conèixer, practicar i experimentar l’art de la cal·ligrafia xinesa. Aquí introduirem les relacions entre cal·ligrafia, filosofia xinesa i art. També els alumnes aprendran la pràctica bàsica de l’escriure caràcters xinesos. Al llarg del curs, els alumnes podran adquirir els coneixements bàsics d’aquest art i endinsar-se al món, descobrint així la mística de l’art oriental.

Nota important sobre els materials:

El primer dia de classe no cal portar el material. La professora explicarà el material necessari i on comprar-lo.

El set ha d’incloure:

– 1 pinzell

– Paper

– Tinta xinesa

L’import dels materials és de 30 euros aproximadament.

Professora:

Hsiao Lin Liu, doctora de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Nascuda a Taiwan, és professora de cal·ligrafia xinesa i pintura xinesa. La seva tesi de doctorat investiga la relació entre la cal·ligrafia xinesa i la pintura informalista.

Horaris

Casa Àsia

Adreça:
Carrer d'Elisabets, 24
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona