Curs 'Introducció a la pintura xinesa'

La pintura xinesa és l’art del pinzell i la tinta aplicats sobre xuan (paper) o seda. Una característica bàsica distintiva daquesta pintura és que les idees i motius es presenten principalment en forma de línies i punts en tinta, més que en color, proporció i perspectiva. A la pintura xinesa té una gran importància l’expressió del sentit del buit i de la plenitud, que són en conjunt l’energia i el gest que conté una obra. Aquesta energia i gest són les bases de la creació i el Dao (camí cap a la naturalesa essencial que contenen tots els éssers).

Amb la tècnica de la pintura xinesa es comprèn i s’expressa d’una manera plenament espiritual la natura: els arbres i les plantes, els ocells, les flors, les muntanyes i les pedres, els peixos i els insectes; els éssers que s’aixopluguen en un interior ple de vitalitat. El/la pintor/a aprèn a captar la seva essència amb la ment i el cor, transmetent-la a la seva obra a través dels quatre tresors d’estudi: pinzell, tinta, tinter i paper.

En aquest curs introduirem les relacions entre la pintura xinesa, la seva història i la tècnica que empra. Tot i que aquest taller se centra una mica més en la dimensió històrica i en teoria estètica, els alumnes també tindran l’oportunitat de practicar la tècnica de pintura xinesa a classe. En aquest curs, els alumnes podran adquirir les tècniques bàsiques sobre els quatre cavallers com el bambú, la prunera, l’orquídia i el crisantem de la pintura xinesa i endinsar-se al seu món, descobrint així la mística de l’art oriental.

Nota important sobre els materials:

El primer dia de classe no cal portar el material. La professora explicarà el material necessari i on comprar-lo.

El set ha d’incloure:

– 2 pinzells

– Paper de pràctica

– Paper d’arròs

– Tinta xinesa

L’import dels materials és de 40 euros aproximadament.

Professora:

Hsiao Lin Liu, doctora de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Nascuda a Taiwan, és professora de cal·ligrafia xinesa i pintura xinesa. La seva tesi de doctorat investiga la relació entre la cal·ligrafia xinesa i la pintura informalista.

Horaris

Casa Àsia

Adreça:
Carrer d'Elisabets, 24
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona