Taula rodona - Inauguració de l'exposició - Visita guiada "Italo Calvino (1923-1985), fantàstic"

L'estil d'Italo Calvino és rampant, partit i inexistent. L'autor italià més invisible i de posat humil, però d'ambició literària universal, l'autor de Les ciutats invisibles i, molt abans, icona de l'autor fantàstic que s'allunyava del neorealisme de la postguerra amb títols ja clàssics com El baró rampant , El vescomte migpartit o El cavaller inexistent , l'intel·lectual que és un gran lector i juga a escriure com qui juga als escacs a la manera dels seus amics de l'OuLiPo, és un autor "rampant" pel seu estil enjogassat, vital i curiós, és un autor "partit" per com la seva vocació universal queda representada en el fragment, en la minuciositat seriada i reglamentada dels detalls, i és un autor "inexistent" per com abandona el jo romàntic en favor de l'objectivitat de la prosa i el refugi fantàstic que defuig tot realisme empobridor. La realitat alimenta Calvino, no el realisme. La realitat matèrica, sobretot, d'una prosa de gran escrutador. Palomar, es diu un dels seus personatges més emblemàtics. Nom d'observatori. I no van ser mai res més els personatges de Calvino: telescopis, finestres objectives obertes sobre el món, amb consciència absoluta d'estar rere una lent.

Taula rodona i visita guiada: Dimecres, 2 de novembre, a les 16:30 h.

La presentació de la mostra acabarà amb una visita guiada a càrrec del comissari, Joaquim Noguero, que precedirà la xerrada del guardonat biògraf d'Italo Calvino, Antonio Serrano Cueto.

Hi participen:

Antonio Serrano Cueto, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Cadis, és un poeta i narrador que analitza en castellà les complexitats de la vida i de l'obra de l'autor a la biografia Italo Calvino. El escritor que quiso ser invisible.

Ho modera:

Joaquim Noguero i Ribes és professor de periodisme cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i comissari d'exposicions, entre els quals la que enguany dedica el Festival 42 a les ficcions de l'escriptor Italo Calvino.

Horaris

Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra

Adreça:
Carrer del Segre, 24*32
Districte:
Sant Andreu
Barri:
Sant Andreu
Població:
Barcelona