Tornar

Imatge il·lustrativa de l'activitat.

Fem bombolles al CosmoCaixa

El Museu de la Ciència de Sarrià-Sant Gervasi obre un laboratori familiar perquè les nenes i els nens experimentin amb les bombolles de sabó.

Esfèriques o irregulars, petites o gegants, les bombolles de sabó fascinen per igual els infants i les persones adultes. Ara bé: quins secrets de la física poden explicar-nos? CosmoCaixa Barcelona brinda a les famílies l’ocasió de descobrir les propietats úniques que amaguen aquestes petites meravelles naturals, i que ens permeten estudiar i entendre fenòmens físics i problemes matemàtics. I és que al Museu de la Ciència trobaran un Laboratori de bombolles que convidarà grans i petits a experimentar amb l’aigua, el sabó i l’aire.

Des d’un punt de vista científic, una bombolla de sabó és una capa de líquid amb dues pel·lícules molt fines de sabó i d’aigua, que forma una esfera buida i exhibeix superfícies iridescents. Aquest fet la converteix en un objecte de gran valor estètic (motiu pel qual s’ha utilitzat sovint en creacions artístiques); però, més enllà de la fascinació que desperten la seva forma i el seu color, poden ajudar a resoldre qüestions matemàtiques complexes, relacionades amb espai, superfície i volum. Igualment, tenen una gran importància en altres camps de la ciència.

Per què es formen les bombolles? Per què tenen reflexos de color? Quina és la seva estructura? Aquestes són algunes de les preguntes que troben resposta al Laboratori de bombolles, però segur que a les i als participants se’ls acudiran moltes altres. Per què algunes bombolles deixen de ser rodones quan cauen? Per què es trenquen en contactar amb una superfície rígida, però es mantenen senceres quan xoquen entre elles? Les bombolles de sabó, es poden congelar?

Preparem el nostre propi qüestionari i participem en el Laboratori de bombolles: segur que els descobriments que farem seran tan fascinadors com aquests objectes eteris.

Data de publicació: Dimecres, 03 maig 2023
  • Comparteix