Tornar

Imatge del cicle.

‘Petites històries, grans dones’, museus amb ulls de dones

Un any més, vuit museus de Barcelona celebren conjuntament el Dia de la Dona amb una programació de videocontes sobre científiques, artistes i exploradores.

Sovint, les biografies dels grans personatges de la història científica, artística o social contenen passatges tan sorprenents i captivadors com els d’una història de ficció. Per això, algunes poden adoptar el format d’un conte que acosta les petites i petits lectors a la vida i l’obra de figures fonamentals per al progrés de la humanitat. Petites històries, grans dones és el regal que vuit museus de Barcelona i un d’Esplugues de Llobregat fan a les nenes i nens per celebrar el Dia Internacional de la Dona 2021 en companyia de dones que la història oficial ha oblidat, tot i les valuoses aportacions que hi ha fet.

Del 8 al 16 de març, el canal de YouTube de Petites històries, grans dones oferirà cada tarda un videoconte vinculat a un museu i dedicat a aquestes dones singulars. El primer (8 de març) serà a càrrec del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que ens presentarà Mara Dierssen Sotos, neurobiòloga, investigadora i professora universitària establerta a Catalunya i especialista en Síndrome de Down. Dimarts 9 de març, els Museus d’Esplugues de Llobregat dedicaran la sessió a Barbaformosa (Isabel Barba Formosa), mestra i ceramista catalana, i el dia 10, el Museu d’Història de Catalunya oferirà un videoconte sobre Gueraula de Codines, guaridora del segle XIV de gran prestigi a la seva època a qui l’Església va acusar de bruixeria. L’endemà, el dia 11 de març, Kati Horna, fotògrafa hongaresa que va treballar com a reportera gràfica durant la Guerra Civil Espanyola, centrarà la sessió del Museu Nacional d’Art de Catalunya, mentre que Mary Leakey, descobridora de les petjades més antigues d'homínids de què es té registre, serà la protagonista de la història del Museu d’Arqueologia de Catalunya (12 de març).

El 13 de març, el Museu Picasso recordarà Jacqueline Picasso, col·laboradora, musa i última companya del genial pintor, i el dia 14, el Museu Marítim de Barcelona ens explicarà la història de Samantha Davies, navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor. Els dos últims videocontes de la sèrie, a càrrec del Museu del Disseny i de la Fundació Joan Miró, ens presentaran dues dones dedicades a l’art i a la cultura: la dissenyadora gràfica Pilar Villuendas (15 de març) i Adelita Lobo, gestora cultural, secretaria i tresorera d’ADLAN i responsable del seu arxiu (16 de març).  

Aquesta setmana, Petites històries, grans dones us convida a descobrir en família dones excepcionals des de casa.

 

Data de publicació: Dilluns, 08 març 2021
  • Comparteix