Tornar

24a Setmana de la Ciència

24a Setmana de la Ciència

Deu dies d’activitats de divulgació per a tots els públics arreu de Barcelona i Catalunya.

Del 8 al 17 de novembre un munt d’organitzacions es posen en marxa per acostar la ciència i la tecnologia a tothom. La Setmana de la Ciència, que a Catalunya coordina la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, arriba a la seva 24a edició amb activitats al voltant de totes les disciplines científiques. La Setmana implica a un munt de centres de recerca i universitats, institucions de referència on es genera nou coneixement, però no són els únics espais on se celebren les seves activitats; també se sumen a la iniciativa museus i observatoris, escoles, associacions i, amb un caràcter més de proximitat, centres cívics, biblioteques i altres equipaments municipals.

Moltes activitats programades posen el focus en alguna de les diverses efemèrides d’aquest 2019. Una de les seves protagonistes és la química, en celebrar-se els 150 anys des que Dmitri Mendeléiev va publicar la primera versió de la Taula Periòdica dels Elements, un descobriment que va transformar la ciència i la cultura. Un altre nom que ressonarà durant la Setmana de la Ciència és el de Leonardo da Vinci, el geni del Renaixement que va morir ara fa 500 anys però que va deixar un llegat científic, tecnològic, artístic i cultural que encara avui manté ben viva la seva figura. L’any 1969, l’ésser humà trepitjà per primera vegada la superfície de la Lluna. 50 anys després, nombroses activitats de la Setmana de la Ciència recorden aquella gran fita científica i tecnològica i ho fan amb clau de gènere a través de Margaret Hamilton, líder del desenvolupament del software emprat en les naus del Programa Espacial Apollo.

A més, aquesta Setmana de la Ciència vol reconèixer la tasca de dos catalans que per les seves contribucions al coneixement van fer història. Amb motiu dels 200 anys del seu naixement, la Setmana recorda la figura de Narcís Monturiol, enginyer i inventor del primer submarí autònom tripulat, l’Ictineo. I coincidint amb el seu centenari, també vol retre homenatge a Ramon Margalef, un dels ecòlegs més influents del segle passat a escala mundial i primer catedràtic d’Ecologia a Espanya.

Deu dies i una pila d’activitats per aprofundir a aquests fets i molts, molts altres aspectes de la ciència. Tota la informació de la Setmana de la Ciència en aquest enllaç. També trobareu informació sobre les propostes de proximitat dels districtes, aquí.

Data de publicació: Dimecres, 06 novembre 2019
  • Comparteix