Tornar

Escena de War Requiem fotografiada per Richard Hubert Smith
Escena de War Requiem fotografiada per Richard Hubert Smith
Escena de War Requiem fotografiada per Richard Hubert Smith
Escena de War Requiem fotografiada per Richard Hubert Smith

Un ‘War Requiem’ immersiu

El Liceu acull una versió de l’obra de Benjamin Britten que amplifica el seu missatge pacifista sota la direcció escènica de Daniel Kramer i l’escenografia i els vídeos de Wolfgang Tillmans.

Després de les representacions de 1977 i 2010, War Requiem torna al Gran Teatre del Liceu sota la direcció escènica de Daniel Kramer –director artístic de l’English National Opera (ENO)– i la videocreació del fotògraf i artista visual Wolfgang Tillmans. El guanyador del Premi Turner de l’any 2000 desplega un concepte a mig camí entre el videoart i la instal·lació que afegeix, a l’acció dels cantants, el pla metafòric mitjançant la col·locació de tres pantalles de grans dimensions. Aquest muntatge referma el missatge de les peces corals i amplifica el missatge antinacionalista i la crítica al caràcter injustificat de totes les guerres.

Benjamin Britten, que va ser objector de consciència i es va exiliar als Estats Units, va trigar quatre anys a compondre aquest encàrrec. War Requiem es va estrenar el 1962 en l’acte de consagració de la nova catedral de Coventry després que l’aviació alemanya la reduís a cendres el 1940. L’autor dels llibrets de Somni d’una nit d’estiu i La mort a Venècia va commemorar els morts de les dues guerres mundials en una obra de gran escala per a solistes, corals, conjunts de cambra i orquestra. En aquest cas, hi intervenen 80 cantants adults, 40 infants i tres solistes, acompanyats per les orquestres Simfònica i de Cambra del Gran Teatre del Liceu dirigides per Josep Pons.

En el seu text, Britten va intercalar la missa de difunts en llatí i els poemes antibel·licistes de Wilfred Owen, caigut a la Primera Gran Guerra. Es tracta, per tant, d’un oratori i no pròpiament d’una òpera. Tot i les àcides burles d’Ígor Stravinsky, Dmitri Xostakóvitx la considerava “l'obra més gran del segle XX”.

Britten va crear una pàgina mestra de la literatura musical amb esperit de perdó i reconciliació. El Liceu ha respectat el desig del compositor i ha mantingut el repartiment original que el context històric de la Guerra Freda no li va permetre complir amb una soprano russa (Tatiana Pavlovskaya), un tenor anglès (Mark Padmore) i un baríton alemany (Matthias Goerne). Cor i soprano encarnen l’orgull i la por de la humanitat; els nens entonen cants d’esperança i ingenuïtat, mentre el tenor i el baríton representen la veu dels soldats. El resultat és un poema físic commovedor que inclou la memòria, la pèrdua de la innocència i el poder de la natura, que s’imposa sempre a la mort i la destrucció.

Per celebrar la recuperació del 100% de l’aforament, des del 15 d’octubre les entrades corresponents al 30% de l’aforament addicional es venen a un preu únic de 30€ en aquest enllaç. Aquesta promoció és vàlida fins al 31 d'octubre o fins exhaurir les places disponibles.

55 minuts abans de cada funció tindrà lloc, a la mateixa sala principal, una sessió informativa prèvia sobre l'obra.

Data de publicació: Dimecres, 20 Octubre 2021
  • Comparteix