Tornar

Superfície marciana

Abril a Mart

El CCCB programa diverses activitats sobre el planeta vermell, l’astronomia i l’exploració de l’espai.

És abril, primavera a l’hemisferi nord i tardor al sud. Passaran 365 dies fins que, a bord del nostre planeta, tracem una òrbita completa al voltant del Sol i sigui abril de nou, però fora de la Terra, parlar de mesos, estacions i dies té un altre significat. A Mart, per exemple, el dia dura una mica més que a casa nostra, 24 hores i uns 40 minuts, i l’any és gairebé el doble de llarg, 668 dies terrestres. A més, l’òrbita marciana és excèntrica per la qual cosa les seves estacions tenen durades diferents. Tots aquests trets del planeta els podeu conèixer fins a l’11 de juliol a l’exposició Mart: el mirall vermell, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i ara, durant l’abril terrestre, podeu ampliar els vostres coneixements d’astronomia amb les activitats paral·leles que ha organitzat el centre.

L’exposició i la recent arribada del robot Perseverance a Mart han motivat que el planeta esdevingui protagonista d’un munt d’activitats i mitjans de comunicació. La revista El Món d’Ahir, amb un monogràfic sobre aquest tema, n’és un exemple. Tres dels seus articulistes, la poeta Míriam Cano, l’artista Joan Fontcuberta i el físic Toni Pou, es trobaran el divendres 9 d’abril en la conversa Un eixam de mons per parlar de la fascinació i la imaginació que ens desperta l’exploració de l’univers. Toni Soler moderarà l’acte. En una altra conversa, el dilluns 12 d’abril, els filòsofs Markus Gabriel i Miquel Seguró, parlaran d’Una nova ètica global. La sessió parteix del fet que estem imaginant la colonització de Mart quan encara no hem après a viure a la Terra ni sabem enfrontar grans crisis planetàries derivades dels sistemes polítics i socials d’avui. En aquest context, els ponents debatran el paper de la filosofia davant d’aquestes crisis.

La vida a la Terra i a Mart també serà objecte d’una altra conversa, aquest cop de caire més científic. Diverses missions espacials tenen com a objectiu detectar evidències de vida passada al planeta roig que confirmin les suposicions de la ciència. El dimarts 13 d’abril, el geòleg i geoquímic Ignasi Casanovas i el químic i expert en meteorits Jordi Llorca analitzaran, en la sessió Som marcians?, els paral·lelismes entre aquestes suposicions i l’origen de la vida a la Terra. Però les propostes sobre Mart i el cosmos no només són xerrades; també hi ha lloc per a altres llenguatges com l’expressió corporal. El dissabte 10 d’abril ho podreu comprovar amb Big bounce, un espectacle i un taller familiar de dansa a càrrec de la companyia Big Bouncers on les persones participants podran experimentar amb el moviment i connectar amb el Big Bang, és a dir, l’origen de l’univers, l’espai i el temps a partir d’una gran explosió produïda fa uns 13.700 milions d’anys.

Més informació al web del CCCB.

 

Data de publicació: Dijous, 08 Abril 2021
  • Comparteix