Tornar

Sala Las Meninas del Museu Picasso de Barcelona
Picasso, al centre, acompanyat de Fernande Olivier i Ramon Reventós, l'any 1906 a El Guayaba, Barcelona. Fotografia de Joan Vidal Ventosa

Picasso, doblement celebrat

Diferents activitats commemoraran aquest 2023 el mig segle de la mort de l'artista i els 60 anys de la inauguració del museu que, a Barcelona, porta el seu nom.

Poc cal presentar Pablo Ruiz Picasso, un dels artistes més importants i influents de tots els temps. Enguany fa 50 anys de la seva mort —en concret, el dia 8 d'abril—, i és per aquest motiu que els governs d'Espanya i de França han acordat treballar conjuntament per celebrar la seva obra i el seu llegat artístic a través d'un programa d'activitats d'abast internacional, amb el nom "Celebració Picasso 1973-2023". El Musée National Picasso-Paris des de França i la Comissió Nacional per a la Commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso a Espanya, en són els promotors, i hi ha previstos més de quaranta projectes expositius i dos congressos acadèmics. A Barcelona, la commemoració es deixarà sentir especialment, no només pels forts vincles del genial artista amb la capital catalana, sinó també perquè aquest 2023 es compleixen 60 anys de la inauguració del Museu Picasso de Barcelona, i per tant encara hi ha més motius de celebració.

De fet, l'exposició temporal que des del passat mes de desembre es pot veure a les sales del Picasso, Daniel-Henry Kahnweiler. Marxant i editor, oberta fins al 19 de març, ja forma part de la "Celebració Picasso 1973-2023". Una altra mostra també dins del programa arribarà a la tardor i serà molt especial: la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso acolliran a les dues seus de manera simultània l'exposició Miró-Picasso, que tindrà com a fils conductors l'amistat entre els dos artistes i les seves coincidències i divergències en el terreny artístic. I és que aquest 2023 també es recordarà el pintor i escultor barceloní amb motiu del 40è aniversari de la seva mort. I encara més: el 23 de desembre farà un segle del naixement d'Antoni Tàpies, i l'Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, organitzarà la "Tricommemoració Picasso-Miró-Tàpies".

Tornant a la celebració picassiana, el Museu Picasso, l'Ajuntament de Barcelona i l'Editorial Tenov presentaran Cartografia Picasso. Barcelona, publicació que aportarà una lectura global de la relació Picasso-Barcelona partint del territori. La commemoració s'estendrà a diferents punts de la ciutat: Biblioteques de Barcelona i l'Institut Municipal de Serveis socials programaran propostes entorn el teatre, la poesia i l'art de Picasso, i la Filmoteca de Catalunya ha digitalitzat cinc pel·lícules que projectarà acompanyades de col·loquis sobre l'artista malagueny. Per la seva part, el Palau de la Música organitzarà alguns concerts que tenen Picasso com a eix central, i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya tindrà en cartell l'exposició Picasso, l'Urbanisme i la síntesi de les arts. El Museu del Disseny farà la mostra La voluntat de Picasso. Les ceràmiques que van inspirar l’artista. El Museu Picasso i el Museu Nacional d'Art de Catalunya programaran un seminari internacional per explorar el paper actual de l'arxivística en l'art contemporani.

Conegueu tots els detalls de la "Celebració Picasso 1973-2023" en el web oficial de l'esdeveniment o en la pàgina del Museu Picasso de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 13 Febrer 2023
  • Comparteix