Tornar

Cartell del Dia Internacional de les Dones

Activitats culturals en clau de gènere

Biblioteques, centres cívics i altres equipaments ofereixen un ampli ventall de propostes relacionades amb el Dia Internacional de les Dones.

Concerts, conferències, tallers, contes per a la canalla, dansa, cinema… Els equipaments de la ciutat i les programacions de circuits i festivals en curs es bolquen en el Dia Internacional de les Dones amb una gran varietat d’activitats que arriben a tots els districtes i que van més enllà de la jornada del 8 de març. En fem un recull.

Les biblioteques, pal de paller

Des dels programes “L’aventura de conèixer”, “L’aventura de llegir” i Molt per aprendre”, les biblioteques de Barcelona organitzen un munt d’activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones. Mostra d’aquesta efervescència és que durant els propers dies s’han previst, entre altres activitats, un spoken word a càrrec de Fàtima Saheb, un tipus de recital-acció que constitueix una experiència que conjumina la força de la paraula amb la del cos. Les poesies de Saheb —guanyadora del Poetry Slam Barcelona del 2019— són pur empoderament i s’emmarquen en el pensament ecofeminista. Una altra activitat que s’ha programat durant els propers dies tindrà com a protagonista l’escriptora, filòsofa i narradora Inés Macpherson, que farà un homenatge a la lluita de les dones per la igualtat de drets a partir de relats protagonitzats per personatges femenins.

Les biblioteques de la ciutat també oferiran propostes per als més petits, com una sessió de contes pensada per trencar mites sobre les dones, o un taller per descobrir dones protagonistes de llibres.

Consulteu aquí tots els detalls de la programació de les biblioteques de Barcelona.

Per la seva part, la Biblioteca Pública Arús (BPA), la Casa Àsia, l’Eix Fort Pienc i la Fundació Institut Confuci de Barcelona han programat per al dia 9 la conversa entre les periodistes Susana Ye i Paloma Che titulada “Fronteras y géneros: romper barreras en el periodismo desde la diáspora china”, en la qual tractaran la professió periodística i la perspectiva intercultural als mitjans. Per seguir l’acte, que serà virtual, cal inscriure’s en aquest enllaç. Una setmana després, el 16 de març, la BPA organitza una conferència de la historiadora Susana Tavera, amb el nom “Feminismes del segle XIX i la Biblioteca Pública Arús”.

Novè circuit Barcelona Districte Cultural

El Dia Internacional de les Dones també serà molt present en el circuit Barcelona Districte Cultural, en la seva edició probablement més feminista. N’esmentem les actuacions musicals d’Alba Carmona (Centre Cívic Can Basté el 6/3, CC Besòs el 12/3 i CC El Coll - La Bruguera el 14/3), Queralt Lahoz (CC Cotxeres Borrell, 4/3, CC Besòs, 5/3 i CC Tomasa Cuevas - Les Corts el 13/3), María la Blanco (CC La Farinera del Clot el 5/3 i CC La Sedeta el 19/3), les Ketekalles (CC Baró de Viver el 5/3), Las Karamba (CC Albareda el 5/3, CC Tomasa Cuevas el 6/3 i CC Baró de Viver el 12/3), Anna Andreu (CC Albareda el 12/3) i Clara Gispert (CC La Teixonera el 13/3 i Auditori Sant Martí el 19/3). Cal reservar les entrades al web de cada equipament. També podreu gaudir d’espectacles de teatre, circ i dansa, així com assistir a sessions de cineclub. Accediu al web del Barcelona Districte Cultural.

I ja que hem anomenat molts centres cívics, consulteu altres concerts que organitzen i ofereixen en relació amb el Dia Internacional de les Dones, les propostes familiars, i els set itineraris pensats per celebrar el 8M. També organitzen tallers, xerrades i premis literaris, i programen exposicions i obres de teatre. 

Inauguració del festival Dansa Quinzena Metropolitana

Més de dues-centes activitats ompliran, entre el 5 i el 21 de març, el festival Dansa Quinzena Metropolitana, en la seva quarta edició. L’Ajuntament de Barcelona és un dels organitzadors de l’esdeveniment, que portarà propostes a deu municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. La inauguració es durà a terme a Terrassa, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), i constarà de tres activitats que abordaran la mecanització fabril i la presència de la dona en les fàbriques tèxtils a Catalunya: un fragment de l’espectacle Máquinas sagradas, de Juan Carlos Lérida; la lectura d’un text sobre el món de la dona i la seva importància a les fàbriques tèxtils a Catalunya, i el segon moviment de l’espectacle LUAº, de la companyia Ancorae Danza, en el qual cinc dones fan un homenatge a la dona treballadora construint una dansa d’engranatges i brodats, envoltades per les màquines del MNACTEC.

45 anys de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona

L’Arxiu Històric de la Ciutat també se suma a les activitats en clau de gènere. El 4 de març podreu seguir en línia, a partir de les 18.00 hores, la presentació del web dedicat a les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, que van tenir lloc el maig del 1976. Amb el bagatge del pensament feminista, l’experiència de la lluita en la clandestinitat durant el règim franquista i la voluntat de millorar les condicions de vida després d’anys de dictadura, gairebé quatre mil dones, arribades de ciutats i pobles de Catalunya, es van trobar al paranimf de la Universitat de Barcelona per celebrar aquelles Jornades; l’Arxiu en recull el testimoni d’una vintena.

Mostra de curtmetratges

L’Espai Avinyó aposta per un cinefòrum, amb la projecció de cinc curtmetratges dirigits o interpretats per dones palestines i una taula de reflexió per analitzar imaginaris culturals i formes de resistència des de les dones. A la taula hi seran Remma Hammami, professora associada d’Antropologia a l’Institut d’Estudis sobre la Dona de la Universitat de Birzeit, i Samira Badran, artista que va ser membre activa de l’escena artística palestina a finals dels anys setanta. El cinefòrum tindrà lloc al Zumzeig Cinema el 9 de març, a les 18.00 hores. L'acte presencial té les entrades exhaurides però es podrà seguir la taula de reflexió per streaming.

Dones fotògrafes al Born

La plaça Comercial, davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria, esdevé un espai expositiu gratuït a l’aire lliure per reivindicar el paper de la dona en la fotografia a través de 70 imatges de 21 fotògrafes que han tingut una aportació cabdal per conèixer la Barcelona real. L'exposició, que romandrà al lloc fins al 6 de juny, porta per nom ‘Barcelona fotògrafes’, i està dividida en tres moments cronològics: la República, el franquisme i els anys setanta.

Data de publicació: Dimecres, 03 març 2021
  • Comparteix