Tornar

Una de les imatges que podem veure a l'exposició mostra unes plantes a l'interior d'un hivernacle

'Agrilogística' o el futur de l'alimentació, com a tema artístic

Què tenen a veure les càmeres i les imatges amb la producció alimentària? Si ho voleu saber, haureu de venir a La Capella, on l'artista Gerard Ortín Castellví presenta, del 15 de juny al 5 de setembre, el projecte expositiu Agrilogística

Artista i cineasta, Gerard Ortín Castellví s'ha format en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, però també ha estudiat a Amsterdam i a la Universitat de Londres, on fa un doctorat i imparteix classes d’Estudis Crítics al grau de Belles Arts. El seu treball s'ha exposat a la Fundació Joan Miró, però també en centres d'art prestigiosos d'Amsterdam, Oslo, Reykjavík i Londres. A més, les seves creacions audiovisuals s'han vist al Centre Georges Pompidou de París, però també al LUX del Waterlow Park de Londres i als Anthology Film Archives de Nova York, entre altres centres de creació cinematogràfica i videogràfica.

Ara, l'artista s'instal·la a Barcelona amb un projecte que forma part del cicle Barcelona producció, amb el qual La Capella estimula i acompanya la creació contemporània. És Agrilogística, que gira entorn de la manera en què s'apliquen les tecnologies modernes a l'agricultura i l'horticultura industrial.

Hivernacles dotats d'alta tecnologia, grans transformacions ecològiques, un sistema de producció d'aliments més propi de la ciència-ficció que de la realitat dels nostres dies... Tots aquests elements us els trobareu en una exposició que ens proposa un viatge sensorial a partir de la imatge en moviment i fent servir plantejaments documentals i de ficció per parlar-nos sobre els sistemes de producció capitalistes i sobre els futurs possibles que ens esperen.

I és que aquestes pel·lícules que són tan importants en la producció d'Ortín constitueixen una mena de vehicle que ens permetrà viatjar des de les cadenes de muntatge pròpies d'una factoria fins a un espai oníric del qual formen part de la mateixa manera els animals, els vegetals i les màquines.

Sí, aquí trobareu uns quants paral·lelismes entre la producció d'aliments i una producció d’imatges que, en el món dels nostres dies, resulta imparable... Perquè Agrilogística parla bàsicament sobre la manera en què creem i consumim imatges i sobre un concepte, el de ficció, que aquí es posa en dubte fent servir protagonistes no humans per tal de construir el relat.

De fet, el mateix Gerard Ortín ja va crear el 2020 un film de 21 minuts (vist a la secció oficial del festival Visions du Réel d'aquest any) titulat Future Foods, en el qual contraposava les imatges sobre una empresa que es dedica a produir aliments de plàstic extremament realistes per a rodatges d'anuncis i pel·lícules, amb una conversa telefònica amb un empresari que explicava un projecte per produir una nova proteïna a partir d'aigua, CO₂ i electricitat.

Si voleu donar un cop d'ull al futur de l'alimentació mentre reflexioneu sobre les imatges i la manera com les produïm, veniu a veure Agrilogística, però abans consulteu al web de La Capella tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dimarts, 15 Juny 2021
  • Comparteix