Tornar

Imatge en blanc i negre de la façana de l'antiga editorial Gustavo Gili, premi FAD d'arquitectura el 1961
Vista actual de l'interior d'illa on hi ha l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili, fotografiat per José Hevia (Tot Barcelona)
Vista de l'interior de la planta baixa de l'edifici, fotografiat per José Hevia (Tot Barcelona)

L’Ajuntament comprarà l’antiga seu de l'editorial Gustavo Gili

L’edifici aglutinarà els instituts municipals de Cultura i Educació en un sol centre, la qual cosa permetrà ampliar La Virreina i l’Escola Francesc Macià i fer la Biblioteca de Ciutat Vella a l’antiga Escola Massana.

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord per adquirir l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, per tal  d'acollir el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona, que esdevindrà l’equipament cultural i educatiu de referència de la ciutat.

La compra de l’edifici tindrà un cost de 9,5 milions d’euros i es concreta en una proposta del grup municipal d’ERC en el marc de l’acord de pressupost 2021, que preveu la creació d’un fons de 30 milions d’euros per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions d’interès per a la ciutat.

L’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat n’ha liderat l’operació, que també compta amb l’aval dels districtes de l’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que hi veuen l’oportunitat de guanyar usos i espais culturals i educatius de primer nivell en els respectius territoris.

L'antiga seu editorial Gustavo Gili és un edifici protegit com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i s’ha obert un expedient per declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Va ser construït entre 1954 i 1960 pels arquitectes Joaquim Gili –net del fundador de l’editorial– i Francesc Bassó, i en el seu moment va excel·lir per la utilització de nous materials constructius, com el formigó armat. La seva valentia estètica li va valdre el premi FAD d’Arquitectura l’any 1961, en un període –el de la dictadura franquista– advers per als projectes avantguardistes.

L’immoble en qüestió es troba ubicat a l’interior de l'illa delimitada pels carrers de Rosselló, Còrsega, Calàbria i Viladomat, al barri de la Nova Esquerra de l'Eixample, i és un símbol del moviment racionalista. L’edifici té reminiscències que connecten amb l’escola alemanya Bauhaus dels anys 20 i amb el Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATPAC) dels anys 30.

L’edifici té 6.800 metres quadrats de superfície i acollirà espais per a l’activitat cultural i educativa oberts a la ciutadania i els agents culturals i educatius, incloent-hi la programació d'activitats. També s’hi traslladaran les oficines de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que actualment es troben a la Virreina, i les de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), ubicades a Plaça Espanya, amb la voluntat d’agrupar, en un sol espai, els serveis tècnics culturals i educatius i poder dissenyar i implementar projectes i programes conjuntament. La nova institució vol esdevenir un motor de dinamització i reflexió sobre el binomi cultura-educació i tots els àmbits que hi estan vinculats com el feminisme, la sostenibilitat, la innovació, la tecnologia o l’economia. Es tracta, en definitiva, d’impulsar una institució modèlica pròpia del segle XXI que sigui el símbol d’una política pública transversal cultural i educativa. 

L’adquisició de l’antiga editorial alliberarà les seus dels dos instituts municipals. La marxa de l’ICUB permetrà que La Virreina Centre de la Imatge creixi i esdevingui un agent central en la dinamització del nou projecte de La Rambla, mentre que el trasllat de l’IMEB facilitarà l’ampliació de l’Escola Francesc Macià i la dotació d’espais per a usos comunitaris del barri. A més, és previst que l’antiga Escola Massana es transformi en la nova biblioteca del districte i que els usos administratius actuals se substitueixin per equipaments de proximitat de pública concurrència.

Data de publicació: Dijous, 04 novembre 2021
  • Comparteix