Tornar

El Molino es convertirà en un espai cultural municipal

El Molino es convertirà en un espai cultural municipal

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà aquest espai emblemàtic del Paral·lel per integrar-lo a la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés de compra d’El Molino, un dels teatres més famosos del Paral·lel, per tal de convertir-lo en un dels espais de la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat. Aquesta adquisició forma part de l’actuació de l’Ajuntament al Paral·lel que té com a objectiu impulsar una nova centralitat cultural que combini grans equipaments i projectes culturals de proximitat, per tal de fer d’aquest carrer un nou espai de trobada entre barris i on accedir i participar de la cultura. La compra d’El Molino se suma a altres projectes que es duran a terme en un futur, com el de la Casa de la Música de Barcelona a l’actual Sala BARTS, que conjugarà l’exhibició amb l’articulació sectorial i potenciarà nous vincles entre cultura i educació i experimentació, o el de l’Arnau Itinerant, que desenvolupa un pla cultural comunitari entre els tres barris adjacents al Paral·lel.

El Molino, actualment tancat, ha estat l’epicentre simbòlic de la cultura del Paral·lel. Va obrir les seves portes l’any 1898 com a Pajarera Catalana i va anar canviant de nom fins que, l’any 1939, l’arribada de la dictadura franquista va dictaminar el nom que encara ara té. Va ser un dels cafès-concert més reconeguts d'Europa durant bona part del segle XIX i XX i sempre ha estat considerat un espai amb esperit transgressor que lluitava per escapar de la censura de l’època. Gràcies a aquest i a d’altres teatres del Paral·lel, l’avinguda va arribar a ser batejada com “el carrer del teatre d'Europa”, degut a la gran concentració d'espais escènics que hi havia.

La nova etapa d’El Molino forma part d’una nova generació d’equipaments de titularitat pública que combinarà la gestió público-privada, l’articulació sectorial i la dinamització comunitària i territorial en el seu desplegament. El Molino serà una de les primeres Cases de Cultura de Barcelona i tornarà a obrir portes amb un nou enfoc de gestió que l’Ajuntament està desenvolupant basant-se en el model de la Casa de la Música de Barcelona. Les Cases de Cultura tindran un doble objectiu final: la dinamització del teixit cultural a través de diferents àmbits i sectors per tal de generar nous recursos que permetin la seva articulació i impuls i el reconeixement i ampliació dels drets culturals des de la perspectiva de l’accés a continguts i la participació ciutadana a nivell de pràctiques culturals i de la implementació de noves governances.

La gestió público-privada-comunitària esdevé així en nou paradigma on l’impuls dels sectors i dels drets formen part alhora d’un mateix projecte/equipament que es desplegarà un cop realitzat un concurs públic per a la seva direcció, previst pels propers mesos.

Data de publicació: Divendres, 09 juliol 2021
  • Comparteix