Tornar

Banner que publicita les mesures destinades a oferir suport al sector cultural
Vista general de la sala del Palau de la Música una de les institucions afectades per les mesures anunciades per l'Ajuntament
Un grup de cantaires actua al Palau de la Música

L'Ajuntament presenta un tercer paquet de mesures per donar suport al teixit cultural

El teixit cultural, educatiu, científic i comunitari de la ciutat és l'objecte d'un nou paquet de mesures, el tercer, que acaba de presentar l'Ajuntament de Barcelona per tal d'oferir suport a aquests sectors, especialment afectats per la crisi de la covid-19. Està valorat en 6,19 milions d'euros i es resumeix en vuit mesures.

El pla impulsat pel Consistori s'afegeix als dos que ja es van presentar abans de l'estiu per ajudar a fer front als efectes de la covid-19 en el teixit cultural barceloní i que estaven valorats en 3,5 milions d'euros. El primer d'aquests plans ja es va presentar el 18 de març, poc després que comencés el confinament i que s'hagués d'aturar bona part de l'activitat cultural a la ciutat. L'objectiu era estabilitzar la situació i aconseguir que tants agents i empreses com fos possible recuperessin la normalitat un cop haguessin passat els efectes més intensos de la pandèmia. Després, i amb la complicitat dels sectors afectats, es va presentar un segon pla amb mesures adreçades a oferir xarxes de suport i diagnosticar amb certesa la situació en què es trobaven els diversos sectors culturals afectats per la crisi.

Creadors i creadores independents

Ara, arriba un tercer pla, dotat amb 6,19 milions d'euros més que procedeixen del fons de 90 milions d’euros que l’Ajuntament ha dedicat a fer front a l’emergència causada per la covid-19. Aquesta xifra es reparteix entre vuit actuacions que s'adrecen a resoldre necessitats concretes de sectors diversos. Es tracta de reactivar el sector cultural, científic i educatiu amb una mirada transversal. Els creadors i creadores independents i els projectes que generin tindran, en aquest sentit, un paper cabdal.

D'entrada, l'Ajuntament aplica enguany un nou programa de beques amb caràcter excepcional que ha de fer possibles diferents iniciatives de creació cultural, de recerca i d'innovació en cultura, ciència i educació. La finalitat d'aquesta mesura és mantenir el dinamisme i lideratge cultural, científic i educatiu de Barcelona. Per aconseguir-ho, enguany es transformarà el format dels premis Ciutat de Barcelona i s'establiran 225 beques d'entre 6.000 i 10.000 euros cadascuna, repartides entre quinze modalitats que afecten els àmbits de l'educació, la cultura i la ciència. En total, es dedicaran 3.000.000 d’euros a aquestes beques, dels quals 1,2 milions corresponen a projectes de recerca científica.

Una segona mesura impulsada per l'Ajuntament permetrà, mitjançant el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), l'adquisició d'obres de creadors i creadores d'arts visuals per valor de 600.000 euros, per tal de reforçar el teixit vinculat a l’art a Barcelona. Les obres a adquirir les decidirà abans de final de 2020 un jurat d'experts.

La música contemporània i l'òpera es beneficiaran igualment d'una tercera mesura, aquesta dotada amb 350.000 euros que s'adreçaran posar en marxa un programa conjunt de l’Auditori, el Palau de la Música (a la imatge) i el Gran Teatre del Liceu dedicat a promoure els músics que treballen en el camp de la música contemporània i l’òpera. Es tracta, especialment, d'oferir suport i donar impuls als nous talents musicals de la ciutat.

Digitalització i tecnologia

Sis actuacions valorades en 172.000 euros permetran, formant un quart paquet de mesures, reforçar i donar un impuls nou a les activitats virtuals dels museus i centres patrimonials barcelonins. Es tracta de facilitar la generació de continguts digitals i, també, de millorar l'equipament tecnològic d'aquests espais per facilitar la comunicació i difusió. Entre les esmentades actuacions, la filmació i fotografia en 360 graus de les exposicions permanents, la conversió d'activitats físiques al format virtual, la millora de la connexió a internet dels centres que ho requereixin o la compra de bucles magnètics per millorar l'atenció a les persones amb discapacitat auditiva.

La cinquena gran mesura que s'adopta en aquest tercer pla de suport al teixit cultural, científic i educatiu va de la mà de les Biblioteques de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, que adquiriran tauletes informàtiques per valor de 825.000 euros. Aquests equipaments han de permetre als i a les estudiants que no en disposin accedir als recursos educatius en format digital.

Escoles bressol i teixit comunitari

La xarxa d’Escoles Bressol Municipals també es beneficiarà del pla amb un seguit de mesures adreçades a garantir el manteniment de la qualitat del servei en les 102 escoles bressol municipals malgrat la pandèmia. El cost estimat d'aplicació d’aquestes mesures és d'1.041.000 d'euros que es destinen a reforçar el servei d'educadors i educadores, comprar material d'higiene i seguretat o adaptar els espais, entre altres.

Per tal d'evitar que els sectors més vulnerables es vegin especialment afectats per la crisi de la covid-19, l'Ajuntament dedicarà 150.000 euros al projecte Tarde enriquides. Aquest projecte afectarà els infants de segon i tercer curs de primària dels barris amb major índex de desigualtat social. Aquestes escoles ja estan incloses en el Projecte Educatiu de Ciutat, el Pla Educatiu de Ciutat i el Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona. Les Tardes enriquides permetran compensar les mancances d'aprenentatge que aquests nois i noies hagin pogut patir a causa de la pandèmia.

Finalment, una vuitena mesura permetrà reforçar el teixit comunitari de la ciutat i, en concret, la xarxa de casals comunitaris. Es destinen a aquesta mesura 50.000 euros que s'utilitzaran per fer front a les despeses de gestió i dinamització dels casals. Aquesta innovadora fórmula de col·laboració pública i comunitària permetrà impulsar el teixit social i associatiu, incloses les xarxes veïnals. 

L'aplicació d'aquest paquet de vuit mesures per valor de 6.197.200,01 euros, afegit als 3.479.799,99 euros dels dos primers paquets de mesures situen la despesa municipal per fer front als efectes que ha tingut la covid-19 en els àmbits de la cultura, l'educació, la ciència i el teixit comunitari en 9.677.000 euros.

Data de publicació: Dijous, 15 Octubre 2020
  • Comparteix