Tornar

‘Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut’

La gestió de l’alimentació ciutadana al llarg del temps

‘Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut’ és una exposició que posa en valor el treball del MUHBA al llarg de gairebé una dècada.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) presenta aquest divendres 15 d’octubre l’exposició Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut, una mostra que sorgeix del projecte homònim en el qual el MUHBA ha treballat els darrers anys. Aquest estudi forma part d’una de les línies de recerca i difusió del Museu i se centra en l’alimentació i la salut dels ciutadans, parant especial atenció a les necessitats bàsiques per a la vida de les persones al llarg de la història. Alimentar Barcelona és un projecte de temàtica inusual en l’àmbit historiogràfic, ja que necessita enfocar-se des de diferents disciplines, com la història econòmica i la social, la medicina, l’osteoarqueologia i la història política. L’exposició s’inaugura en el marc de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible i pren una rellevància especial ja que Barcelona s’ha convertit en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible del 2021 i, per tant, ha esdevingut la seu de trobada de les més de 200 ciutats compromeses amb el Pacte de Milà, que té l’objectiu de millorar la salut de les persones i el planeta en general.

La mostra repassa l’evolució històrica de les formes i les institucions de govern que han incidit en el proveïment de la ciutat i han intervingut en la cura de la salut de la ciutadania. Compta amb més de 300 peces i originals provinents de 27 prestadors que us ensenyen en quines condicions i paràmetres han treballat aquestes institucions, a més de fer-nos reflexionar sobre els efectes de les polítiques alimentàries que han dut a terme. La primera institució municipal que es va ocupar del proveïment i la seguretat alimentària de la ciutat va ser el Consell de Cent, creat el 1249 i, gràcies a aquesta exposició, podreu conèixer la trajectòria de la intervenció del govern municipal des d’aleshores fins a avui, amb el gran rebost que ha esdevingut Mercabarna i la seva xarxa de mercats municipals.

A més a més, en el marc de l’exposició, podeu realitzar diverses visites guiades de la mostra i assistir a l’esdeveniment ‘Menjars d’ahir, d’avui i de demà’ el proper 16 d’octubre, on tindran lloc presentacions, música i una taula rodona. També es realitzarà un itinerari per l’antic barri Quarter del Mar. Trobareu més informació aquí.

L’exposició es podrà visitar al MUHBA fins al 15 d’octubre del 2022. Per a més informació, podeu escriure un correu electrònic a informaciomuhba@bcn.cat o trucar al 932 562 122.

Data de publicació: Dimecres, 13 Octubre 2021
  • Comparteix