Tornar

Mostra d'una de les pintures de la sèrie La rebelión de las raíces

Justícia poètica anticolonial

L’artista Daniela Ortiz presenta una sèrie de pintures i una obra de titelles titulades La rebelión de las raíces.

Fins a l’11 de febrer es pot visitar a la galeria Àngels Barcelona La rebelión de las raíces. Es tracta d’una exposició d’una sèrie de pintures de petit format i una obra per a titelles, de Daniela Ortiz. A través dels dos formats, aquesta autora peruana (Cuzco, 1985) narra històries de com animals i plantes tropicals, en aliança amb comunitats del sud global, es rebel·len contra els responsables del colonialisme.

A més del dibuix i la pintura, l’artista fa ceràmica, collage, brodats i llibres per a nens que s’allunyen de les estètiques conceptuals eurocèntriques. Com a activista, també organitza xerrades, tallers i participa en diverses lluites socials.

La rebelión de las raíces és una sèrie oberta de pintures que se centren en la comunitat immigrant equatoriana a Barcelona i representen situacions en què plantes tropicals, que han estat segrestades dels jardins botànics i hivernacles europeus, són protegides i alimentades pels esperits d’aquelles persones racialitzades que han mort en mans del racisme europeu. Gràcies al “nutrient anticolonial”, aquestes plantes troben la seva manera de castigar els responsables del racisme institucional i estructural. És el cas, per exemple, del banquer que va desnonar una família de la seva llar i que mor ofegat pel pol·len de la cincona o arbre de la quina, o del cap policial que fineix enverinat, el 12 d’octubre, per un pastís que contenia Physalis peruviana.

A través del seu treball, l’artista genera narracions visuals en què els conceptes de nacionalitat, racialització, classe social i gènere són entesos de manera crítica per analitzar el poder colonial, capitalista i patriarcal.

Els seus projectes i investigacions aborden el sistema de control migratori europeu i els mecanismes legals instaurats per exercir violència contra les poblacions migrants i racialitzades. Alhora, ha desenvolupat diversos projectes sobre la classe alta peruana i l’explotació a la qual sotmet les treballadores domèstiques.

Data de publicació: Dijous, 01 Desembre 2022
  • Comparteix