Tornar

Un fragment d'una de les obres en les quals l'artista reprodueix el paisatge urbà de la Gran Vía madrilenya

Antonio López: seixanta anys de creació artística a La Pedrera

El centre d'art del passeig de Gràcia aplega pintures, escultures i dibuixos de l'artista, exponent principal del moviment realista espanyol.

Si aquest mes d'agost heu anat de vacances o per feina a Madrid i heu passat per la popular Puerta del Sol, potser us heu trobat a un pintor que retratava aquest paisatge urbà amb la màxima dedicació i reproduint fidelment cada detall d'allò que veia. Era Antonio López, un gran de la creació artística que, del 22 de setembre al 14 de gener, podreu conèixer molt millor a La Pedrera.

La Fundació Catalunya la Pedrera presenta la primera mostra monogràfica retrospectiva que se li dedica a la ciutat a Antonio López, un artista nascut a Tomelloso (a Ciudad Real) l'any 1936 i que va començar a exposar a finals dels anys cinquanta. Tothom el va conèixer quan, l'any 1990, un director de cinema, Víctor Erice, va documentar el procés de creació que seguia mentre pintava un arbre a casa seva. El film, El sol del membrillo, va atorgar dimensió pública a un personatge que, amb unes creacions extremament realistes, ja s'havia fet un nom en el món de l'art.

Perfeccionista (va trigar vint anys a pintar el retrat de la família reial La familia de Juan Carlos I), Antonio López treballa durant anys en les seves obres, en un procés llarg i lent en el qual la realitat constitueix només el punt de partida i, el fet de plasmar-ne l'essència, l'objectiu final.

El Drents Museum (a Assen, als Països Baixos) ha col·laborat en l'organització d'una mostra que repassa la trajectòria vital i artística d'Antonio López mitjançant una vuitantena de pintures, però també de dibuixos i de creacions escultòriques que daten des dels anys de joventut de l'artista (cap al 1950) fins a l'actualitat.

Vistes urbanes (no se sap quina Gran Via és més real, la dels seus quadres o la que hi ha a Madrid; a la imatge, un fragment de l'obra Gran Vía © Antonio López, VEGAP, Barcelona, 2023), interiors domèstics, paisatges, figures humanes... Són alguns dels temes de les creacions de l'artista i, també, els blocs temàtics en els quals estan disposades les obres que formen part de la mostra.

L'exposició que es podrà veure a La Pedrera es traslladarà el gener del 2024 a Assen, a l'esmentat Drens Museum, que s'ha entestat a presentar al públic dels Països Baixos (on l'artista encara és poc conegut) les creacions d'Antonio López. La mostra promet revolucionar el panorama expositiu neerlandès.

Si no us voleu perdre l'exposició retrospectiva dedicada a Antonio López, veniu a La Pedrera, però abans consulteu al seu web tota la informació al respecte.

Data de publicació: Divendres, 15 Setembre 2023
  • Comparteix