Tornar

Niu d'orenetes sota una teula

Arquitectura per a humans i altres animals

Un taller familiar per conèixer exemples d’edificis de l’Eixample que afavoreixen la vida de la fauna urbana.

A la natura, els arbres, el sotabosc, les roques i el sòl ofereixen a la fauna espais on viure, refugiar-se dels seus depredadors, reproduir-se i trobar aliment. No obstant, en entorns urbans, on l’asfalt i els totxos substitueixen tots aquests hàbitats naturals, la fauna es topa amb dificultats per sobreviure. És fàcil que en un hàbitat humanitzat com una ciutat la natura en quedi exclosa. Què s’està fent a les ciutats des d’un punt de vista arquitectònic per tal de conciliar la vida humana amb la de la fauna natural de la regió? Per descobrir-ho, l’Aula Ambiental Sagrada Família ha organitzat un taller familiar a càrrec de l’associació Animal Latitude, el dijous 27 de febrer, on es presentaran alguns edificis de l’Eixample projectats a favor de la biodiversitat urbana.

Potser no en som conscients, però la ciutat és un ecosistema i la fauna urbana hi juga un paper important. Per exemple, els ratpenats i molts ocells contribueixen a posar a ratlla les poblacions d’insectes com les mosques i els mosquits. A més, rodejar-se de biodiversitat i d’àrees verdes condueix a una millor qualitat de vida i una millor salut per a les persones que viuen a les ciutats. En un context de sostenibilitat, l’arquitectura ha de fer més eficient l’ús dels recursos energètics i reduir la generació de residus, però a més també ha d’afavorir l’entorn natural, la fauna i la seva diversitat.

En aquest sentit, els edificis antics construïts sota criteris tradicionals ofereixen espais com cornises, cobertes, balconades, respiralls i cavitats que permeten a moltes espècies fer niu. No obstant, aquests espais sovint requereixen treballs de recuperació ja que el seu manteniment al llarg del temps ha incorporat materials aïllants que els han inhabilitat com a refugis per a la fauna. Així mateix, les construccions posterior a les pràctiques tradicionals es basen més en l’aïllament que en la ventilació, amb la gran pèrdua de refugis que això comporta. Cap a on avança l’arquitectura avui per crear edificis més segurs per als animals i tornar-los els seus espais? A l’Eixample, on hi manquen grans espais verds en comparació amb altres districtes, quins edificis afavoreixen la vida de la fauna?

Totes les respostes al taller de l'Aula Ambiental Sagrada Família.

 

Data de publicació: Dilluns, 24 Febrer 2020
  • Comparteix