Tornar

Imatge promocional de l'obra de teatre La reina de bellesa de Leenane

Un drama rural irlandès

La companyia de l’Ateneu de Sant Andreu estrena una obra mestra del “teatre de la crueltat” sobre la solitud, la sinceritat i les relacions humanes.

Forat Sense Fons és la companyia pròpia del Teatre de l’Ateneu de Sant Andreu. Durant dos caps de setmana consecutius, el grup estrenarà la temporada 2022-2023 amb La reina de bellesa de Leenane, un drama ambientat a la Irlanda rural.

El seu autor és Martin McDonagh, el dramaturg britànic –i, posteriorment, també cineasta– més representat a l’Amèrica del Nord després de William Shakespeare. Les seves peces s’han representat a 40 països en 30 idiomes. Fill d’emigrants irlandesos, McDonagh es va veure obligat a abandonar els estudis i a buscar-se la vida des dels 16 anys, quan els seus progenitors van tornar a Galway i el van deixar a Londres amb el seu germà gran. Allí va subsistir amb ajuts socials i petites feines, mentre escrivia obres per a la ràdio i la televisió que eren descartades. Fins que el 1996 va guanyar el premi del Cercle de la Crítica Teatral britànica al dramaturg més prometedor de l’any per The Beauty Queen of Leenane.

Aquest títol va marcar l’inici d'un cicle d’obres ambientades al comtat de Galway –l’anomenada The Leenane Trilogy, juntament amb A Skull in Connemara i The Lonesome West–, caracteritzades per una gran brutalitat, l’estil cinematogràfic i l’ús dels dialectalismes locals. La seva proposta conrea un vessant extrem del “teatre de la crueltat”, conegut com a In-yer-face, que destaca l’aspecte violent i grotesc de les obres per tal de captar l’atenció de l’espectador.

Així va ser, gràcies a la humanitat descarnada dels seus personatges, com La reina de bellesa de Leenane li van fer guanyar-se el favor del públic. L’acció transcorre en un petit poble en què una soltera de 40 anys consagra el seu temps a tenir cura de la seva mare septuagenària. La irrupció en escena d’un home aguditzarà la tensió entre elles, fruit de les reticències maternes. Al final, tot sortirà malament i Maureen acabarà adoptant el lloc i els gestos que tant detestava.

L’entrada per veure el muntatge val 7 euros i es pot adquirir de forma presencial en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 23 Setembre 2022
  • Comparteix