Tornar

Una imatge del cartell d'enguany que mostra una noia sostenint una llagosta davant la cara coberta amb una mascareta

Barcelona, ciutat convidada d'una Mercè que té com a pregoner Tortell Poltrona

Barcelona i la seva ciutadania seran els convidats d'una Mercè que posa el focus en el talent local, que prioritza la seguretat sanitària i que, enguany, tindrà presència als deu districtes de la ciutat. No caldrà fer grans desplaçaments per gaudir d'una Mercè que se celebra del 23 al 27 de setembre en horari diürn, requerirà fer reserva per a les activitats presencials i que, en aquesta edició, té com a pregoner el pallasso Tortell Poltrona i un cartell creat per María López i Javier de la Riba, de Reskate Studio.

Serà una Mercè diferent que porta els espectacles del Mercè Arts de Carrer, els col·lectius de cultura popular i els concerts als diferents barris barcelonins, acostant-los a uns veïns i veïnes que tindran arts de carrer i tradicions a tocar de casa, trobaran en betevé i en el web de la Mercè una finestra oberta des d'on viure virtualment les celebracions i podran gaudir del Piromusical des dels terrats i balcons.  

Sí, la Mercè s'allunya del concepte de festa major i, en aquesta ocasió, es reinventa, però ho fa per mantenir vius i en forma els valors col·lectius i simbòlics que la caracteritzen. La mateixa ciutat i els qui hi viuen són enguany protagonistes d'una celebració més cultural i que mira cap endins. L'Havana, que havia de ser la ciutat convidada, ajorna fins a l'any vinent la seva participació en la Mercè, que se centra en aquesta edició en els artistes i companyies de casa, ja que el programa s'ha dissenyat enguany des de la complicitat amb el teixit cultural local, al qual es vol oferir suport. La programació inclourà espectacles de dansa i teatre que havien de formar part de Món Llibre, el Grec Festival de Barcelona o la Quinzena Dansa Metropolitana i han estat reprogramats. 

Jaume Mateu Bullich, pregoner de la festa

El 23 de setembre, obrirà les celebracions amb el tradicional pregó (retransmissió en línia i televisiva) el pallasso Tortell Poltrona, nom artístic de Jaume Mateu Bullich. Amb una trajectòria que comença a la Barcelona dels anys 70, l'artista ha treballat amb grans noms del gènere del clown que van d'Oleg Popov a Charlie Rivel i ha tingut sempre un interès especial en renovar i explorar maneres noves de fer circ. D'aquí que, l'any 1981, creés amb la seva companya, Montserrat Trias, el Circ Cric, tota una referència del circ del nostre temps, fos fundador del Centre de Recerca de les Arts del Circ, fundés i dirigís el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà o fos un dels impulsors del Festival de Pallasses d'Andorra, Fòrum de la Comicitat. Guanyador de tota mena de premis del màxim prestigi, Jaume Mateu és fundador de Pallassos Sense Fronteres, una ONG que, des del 1993, aplega tot de professionals del món del clown en un projecte comú: fer somriure els nens i nenes de zones del món afectades per conflictes bèl·lics o catàstrofes humanitàries.

I precisament una nena és protagonista, també, del cartell d'enguany de la Mercè. L'han imaginat els integrants del Reskate Studio. María López i Javier de la Riba han convertit la Mercè en una nena plena de vida, tota una imatge de l'esperança que, en posició activa i amb una mascareta posada, sosté a les mans una llagosta. És una imatge d'una estètica moderna que, tot i això, beu de la tradició en al·ludir a la plaga de llagostes que va fer que la ciutat s'encomanés a la verge de la Mercè el segle XVII i acabés nomenant-la patrona. La mateixa llagosta i els representants del regne animal que envolten la nena Mercè ens parlen d'un futur de respecte i harmonia amb el món natural.

Teatre, arts de carrer, música i tradició

Els nens i nenes, com la mateixa Mercè representada enguany en el cartell de Reskate Studio, són un símbol de la fe en el futur. Durant aquesta pandèmia han viscut moments difícils, d'aquí que la ciutat els dediqui en aquesta edició moltes actuacions del MAC Festival, un Mercè Arts de Carrer que expressarà el seu agraïment a la canalla mitjançant espectacles d'arts de carrer, dansa, circ i titelles. Molts d'aquests espectacles, però, s'adrecen també al públic adult. En aquest sentit, trobarem des de propostes d'humor programades per Pallassos Sense Fronteres fins a actuacions teatrals de companyies com Parking Shakespeare o activitats programades per l'Ateneu Popular 9 Barris

Les activitats del MAC estaran repartides per la ciutat, igual que els escenaris que acullen concerts del Música Mercè, el BAM o el BAM Cultura Viva. De fet, la programació arribarà enguany a barris on encara no s'havia programat mai, com la Marina del Prat Vermell, Roquetes o Ciutat Meridiana, però també a espais i equipaments força coneguts de la ciutat com el Park Güell, el recinte de l’Hospital de Sant Pau, l'antiga presó Model o el Teatre Grec.

Les mostres de cultura tradicional també es reinventen enguany i, si renuncien a les grans concentracions de públic, en canvi s'acosten a la ciutadania, gràcies al gran esforç que han fet els col·lectius de cultura popular. Aquests grups portaran als barris mostres de les tradicions que practiquen per tal que ningú no necessiti ni tan sols agafar el metro per recuperar el contacte amb les arrels. El clàssic Piromusical podrà ser seguit des de terrats, balcons i finestres de bona part de la ciutat, ja que els focs seran més alts i potents que mai. La banda sonora del Piromusical, a més, es retransmetrà mitjançant les emissores de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per tal que tothom la pugui escoltar mentre mira cap al cel i estarà dedicada al segment de població més afectat per la covid-19: els ciutadans i ciutadanes que tenen 60, 70, 80 anys o més.

Les condicions per celebrar la Mercè seran enguany, com dèiem, especials i, per tant, les activitats tindran exclusivament un horari diürn (d'11 a 22 h) i acabaran a primera hora de la nit, incloent-hi els concerts. Les activitats es realitzaran respectant seguint tots els protocols que marquen les autoritats sanitàries. Els espais, amb el públic assegut i respectant les distàncies de seguretat, tindran l’aforament controlat i es garantirà la traçabilitat dels contactes. Les propostes de la Mercè s'han de celebrar, per tant, amb un aforament necessàriament limitat, de manera que caldrà fer reserva al web de la Mercè o mitjançant l’aplicació per a mòbils Mercè 2020 per tal de poder-hi assistir de manera presencial. Cada ciutadà o ciutadana amb un correu electrònic vàlid podrà fer reserva per a un espectacle de música, un de tradicional i un de Mercè Arts de Carrer cadascun dels dies de programació. El període de reserva s'obrirà el dimarts, 8 de setembre en el cas de les activitats del BAM i BAM Cultura Viva (màxim, dues localitats per reserva pel BAM i cinc pel BAM Cultura Viva) i del dimecres, 9 de setembre, en el cas de la resta de concerts (màxim, dues localitats per reserva). Per a les activitats d'arts de carrer i de cultura tradicional, les reserves es podran fer a partir del dilluns, 14 de setembre (màxim, cinc localitats per reserva d'arts de carrer i cinc més d'activitats tradicionals).

Les limitacions d'accés estaran compensades per les retransmissions televisives (betevé exercirà com a mitjà de comunicació oficial) i els continguts audiovisuals del web de la Mercè que, en oferir imatges de les celebracions a la ciutadania, faran que en pugui gaudir el màxim nombre de persones. Cadascun dels tres dies programats s'oferirà nou continguts que es podran seguir en directe o bé en diferit, a més de la programació especial de betevé, que permetrà a la ciutadania seguir des de casa el pregó, concerts i espectacles d’arts de carrer, a més d'actes de cultura popular tradicional.

Finalment, la cita amb l'associacionisme que tenia com a escenari la plaça de Catalunya es trasllada enguany al format en línia per tal deixar pas a un Associa’t que sigui segur però mantenint el seu objectiu: fer visibles els valors i la tasca transformadora del moviment associatiu i comunitari.

Per a més informació sobre les activitats de la Festa Major del 2020, consulteu el web de la Mercè.

Data de publicació: Dijous, 03 Setembre 2020
  • Comparteix