Tornar

Barcelona Film Commission

El cinema barceloní segueix en forma

Barcelona recupera, durant el primer semestre de 2021, el pols de l’activitat audiovisual a la ciutat amb el suport de la Barcelona Film Commission.

La ciutat de Barcelona, malgrat l’impacte que ha tingut la crisi sanitària de la covid-19 en el sector audiovisual, recupera aquesta activitat i torna a la normalitat prèvia a la pandèmia. Segons les dades recollides per la Barcelona Film Commission (BFC), durant el primer semestre del 2021, el nombre de permisos de rodatges que la BFC ha tramitat, un total de 439 produccions, torna a ser similar als que es van dur a terme durant tot el 2019, amb 512 registrats, o els 490 de 2020. Tot i així, la crisi sanitària no ha afectat de la mateixa manera a les produccions de caràcter comercial (o publicitàries) que a les culturals, en les quals hi intervé la BFC. Entre el 2019 i el 2020, la suma total de les produccions va disminuir un 27,9%. Pel que fa als rodatges publicitaris, la disminució va ser del 41,76%, mentre que pels culturals va ser del 3,32%. Pel que fa a la participació de la BFC en els rodatges de la ciutat, i malgrat les restriccions, al 2020 va incrementar en un 6,4% respecte del 2019. Des de l’Ajuntament de Barcelona, es vol seguir treballant en la reactivació del sector i també es vol ajudar a pal·liar els efectes de la pandèmia. És per això que s’ha treballat en una convocatòria general de subvencions per a projectes en l’àmbit del cinema i l’audiovisual, festivals de cinema, mostres i programacions. Pel 2020, això va suposar un total de 545.750€ que es van atorgar a 37 projectes diferents. Des de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) també es va convocar una subvenció extraordinària de 200.000€ amb l’objectiu d’adaptar els espais culturals i les sales de cinema.

Des de la BFC, se segueix treballant per a fomentar el cinema i l’audiovisual, no només el de la nostra ciutat, sinó contribuint en produccions d’altres procedències. Durant el primer semestre del 2021, se n’han registrat 3 d’Amèrica, 1 d’Àfrica i 435 d’Europa, de les quals 395 són de Catalunya. Pel que fa a les produccions barcelonines, entre gener i juny de 2021, 10 produccions ja han acabat els seus respectius rodatges i 5 més estaven pendents de finalització, entre les quals s’hi troben sèries, llargmetratges, minisèries i publireportatges. Aquestes han deixat 22 milions d’euros i més de 9.000 jornades de treball a la ciutat. A més, la BFC ha impulsat la nova guia Decàleg de bones pràctiques en la producció audiovisual, centrada en els costums mediambientals i socials, alienats amb el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat. La guia posa especial èmfasi en el consum de materials, energia i aigua, la generació de residus, la mobilitat, les emissions a l’atmosfera, el soroll, el foment de l’economia local, la diversitat i igualtat d’oportunitats i la relació amb la comunitat.

Una altra bona notícia és la consolidació del programa d’exhibició Pantalla Barcelona, nascut el 2017 amb l’objectiu d’impulsar el cinema de proximitat i promoure experiències cinematogràfiques als diferents barris. Aquest no només ha recuperat el públic d’abans de la pandèmia, sinó que des del 2019 es realitzen dos cicles l’any en comptes d’un, com succeïa a l'inici. La col·laboració amb la Catalunya Film Festivals en aquesta programació ha permès que s’establís un vincle amb els festivals de la ciutat, com per exemple el D’A Film Festival, L’Alternativa Festival de Cinema Independent de Barcelona, El dia més curt, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona i el Mecal Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona.

Data de publicació: Dilluns, 04 Octubre 2021
  • Comparteix