Tornar

Sector cultural de Barcelona

Barcelona impulsa 10 mesures per fer front a la COVID-19

El Govern municipal també instarà al Govern de l’Estat i a la Generalitat a implementar diferents propostes, com la reducció al 0% de l’IVA cultural fins a finals d’any.

L’Ajuntament de Barcelona activa un primer paquet de mesures dirigides al sector cultural per respondre a la situació generada per la COVID-19. Es tracta d’iniciatives i propostes per començar a fer front a una crisi que ja està afectant al teixit cultural de la ciutat. La voluntat del Govern municipal és intentar ajudar a que la cultura segueixi viva i que ens ajudi a recuperar el pols ciutadà quan superem aquest episodi.

Les 10 primeres mesures per intentar pal·liar els efectes del coronavirus en el texit cultural

1.Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en totes les seves variants i sectors (teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats del sector).

2.El Grec 2020, a totes amb el sector teatral i artístic. El festival d’estiu de Barcelona afegirà a la programació dissenyada per aquesta edició el màxim nombre de produccions aixecades per companyies del país i de la ciutat que hagin quedat cancel·lades des del 15 de març al 30 d’abril o dates posteriors si segueix la situació d’emergència i alarma. El Grec s’allargarà al mes d’agost per ampliar el marge de reprogramacions.

3.La Quinzena Metropolitana, de nou en dansa. El pròxim mes de juliol, conjuntament amb la resta d’ajuntaments metropolitans organitzadors d’aquest certamen, es tornaran a programar els espectacles de dansa al carrer. El Festival Grec, Districte Cultural i d’altres programes municipals acolliran als teatres i altres espais el màxim nombre de produccions de companyies locals programades a la Quinzena i que han estat posposades.

4.Avançament de caixets de programacions posposades. L’Ajuntament avançarà a companyies i artistes part dels caixets dels espectacles i activitats programats i posposats per efecte de la crisis, com en el cas de la Quinzena i Districte Cultural. Es contempla el període que abasta la declaració d’estat d’alarma i mentre segueixi vigent.

5.Un milió per a les biblioteques. L’Ajuntament destinarà una partida d’inversió extraordinària d’1 milió d’euros, canalitzada mitjançant llibreries de Barcelona, per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.

6.Sant Jordi i Món Llibre. L’Ajuntament facilitarà a la Cambra del Llibre i a la resta d’actors implicats tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en què finalment se celebri el Sant Jordi d’enguany. El festival literari Món Llibre, que organitza l’Ajuntament i té lloc al CCCB i al MACBA, es reprograma i es farà els pròxims 20 i 21 de juny.

7.Reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals i festivals de música que tenen lloc a Barcelona en cas que sigui necessari. S’ha establert un espai de coordinació impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) amb els diferents responsables dels esdeveniments i les infraestructures de la ciutat per tal de reprogramar-los en cas que sigui necessari, mirant d’evitar qualsevol cancel·lació.

8.Districte Cultural Expandit. La propera convocatòria d’aquesta programació serà més àmplia per donar cabuda al major nombre possible de produccions que es vagin cancel·lant al llarg del període en què sigui vigent l’estat d’alarma.

9.Taxes i tributs. Reforçament dels fons destinats a la convocatòria per subvenció de l’IBI de l’ICUB per a entitats culturals obertes al públic, com ara sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries. Creació de subvencions per finançar el 100% de les taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.

10.Priorització de les vies ordinàries de suport al teixit cultural, tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques. Aplicació específica en l’àmbit cultural de les disposicions generals referents a manteniment de contractes i ocupació derivada, extensió i modificació de terminis quan sigui necessari. Consideració dels efectes de la situació d’alarma en futures convocatòries de subvencions.

Peticions a l’Estat i la Generalitat, administracions competents

L’Ajuntament de Barcelona fa també una crida a les administracions competents en matèria cultural, l’Estat i la Generalitat, a emprendre mesures fiscals i econòmiques que reverteixin positiva i transversalment a tot el sector.

-A l’Estat:

A destinar enguany els 25 milions d’euros previstos a l’acord entre governs i canalitzat mitjançant el conveni de colideratge (bicapitalitat) que cal formalitzar, prioritàriament amb dos grans objectius:

-Fer front al dèficit conjuntural que es produeixi als equipaments de capitalitat entre el 15 de març i el final del període que abasti l’estat d’alarma.

-Fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat.

A reduir l’IVA cultural al tipus mínim establert del 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020.

A establir nous criteris per adequar al nou context la definició de causa “per força major” per tal de facilitar -en cas que sigui necessari- la reprogramació d’esdeveniments culturals sense perjudici del conjunt de les parts, tot contemplant les diverses casuístiques del sector cultural i l’impacte de la crisi en la seva viabilitat econòmica.

-A la Generalitat:

A crear un espai de coordinació mentre duri la crisi per tal de canalitzar conjuntament les mesures en l’àmbit de la cultura que impliquin a ambdues institucions.

A  tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per tal d’obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros, a interès molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals, facilitant-ne els tràmits necessaris.

La cultura, també des de casa

En paral·lel, el portal Barcelona Cultura del web de l’Ajuntament es posa al servei de totes les iniciatives públiques i privades destinades al consum virtual de la cultura. Des d’aquest espai, l’objectiu és oferir un gran ventall d’opcions culturals a la ciutadania que es troba confinada a casa, tals com visites virtuals als museus, ponències, espectacles, concerts... que vagin sorgint durant els pròxims dies i setmanes.

 

Data de publicació: Dimecres, 18 març 2020
 • Comparteix
 • Deixa el teu comentari
 • Tots els comentaris

Envia'ns un comentari i comparteix la teva experiència d'aquest esdeveniment. Si tens algun dubte o suggeriment pots fer clic en aquest enllaç.

* El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament

Filtered HTML

 • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
 • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
 • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Comentaris

 • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
 • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per validar que vostè és un visitant humà i preveure spam.

Comentari

No encontramos dónde está la información donde podemos acceder a:  " 1. Convocatoria de una subvención extraordinaria de 1 millón de euros dirigida a paliar los efectos de la crisis poniendo especial atención en las estructuras más débiles vinculadas a la cultura de base en todas sus variantes y sectores (teatros de proximidad, espacios de creación, cooperativas culturales y otras entidades del sector). "

Comentari

Estic interessada en aquest línia però no trobo les bases ni cap informació al vostre web:

1.Convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en totes les seves variants i sectors (teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats del sector)

Comentari

Benvolguda,

Les bases de la convocatòria d'aquesta subvenció extraordinària encara no han estat publicades; es preveu que es publiquin al llarg d'aquesta primera quinzena de juny.

De moment, pot consultar tota la informació publicada sobre aquesta i d'altres mesures que l'ICUB treballa per llençar el més aviat possible per pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19 a: barcelona.cat/suportalacultura

Cordialment,

Barcelona Cultura

Comentari

Buenas tardes,

En principio las bases de esta convocatoria de subvención extraordinaria se publicarán a lo largo de esta primera quincena de junio.

Puede encontrar toda la información publicada hasta el momento sobre ésta y otras medidas de ayuda de la ICUB en: barcelona.cat/suportalacultura

Cordialmente,

Barcelona Cultura

Pàgines