Tornar

Imatge parcial del cartell de Barcelona Novel·la Històrica

Barcelona Novel·la Històrica mira cap a les petites històries de persones anònimes

La setena edició, amb la Biblioteca Jaume Fuster com a epicentre, inclou diàlegs, actes lúdics i rutes literàries.

Entre el 4 i el 9 de novembre la ciutat viurà una nova edició, la setena, del Barcelona Novel·la Històrica, certamen que enguany es vol allunyar d'aquelles històries protagonitzades per grans noms o personatges que fàcilment podem trobar a qualsevol enciclopèdia per centrar-se en les del dia a dia, aquelles fetes per persones anònimes, siguin reals o de ficció. En paraules de Fèlix Riera, comissari de Barcelona Novel·la Històrica, "en certa manera, les microhistòries, les petites històries, en ser novel·lades i posades al descobert, en un assaig o en un estudi historiogràfic, esdevenen macrohistòries". És per això que a l'edició d'aquest 2019 se l'ha anomenada Petites Històries que han fet història, amb una significativa "H" majúscula a "Històries".

La majoria d'activitats es duran a terme a la Biblioteca Jaume Fuster, però no és el cas del primer dels actes, que estarà envoltat de la solemnitat del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. És on es farà, a les 18.00 hores del dilluns 4, el lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino a l'escriptora Isabel Allende. Tot seguit, al mateix Saló de Cent, s'establirà un diàleg entre l'historiador José Enrique Ruiz-Domènec i l'escriptora Care Santos, moderat per Fèlix Riera, titulat, senzillament, Històries. El dimarts 5, i ara sí a la Jaume Fuster, hi haurà diàlegs a les 17.00, 18.00 i 19.30 hores, en què participaran, entre d'altres, l'historiador Justo Serna, la investigadora Cynthia Gabbay, l'escriptora Núria Pradas, i la premiada Isabel Allende. El dia 6 a la tarda seguiran les sessions, amb la presència, entre d'altres, de l'escriptora Carme Riera, del periodista i escriptor Vicenç Villatoro, i de la crítica i assessora d'art Victoria Combalia, mentre que l'endemà seran a la Biblioteca Jaume Fuster la traductora i editora Maria Bohigas Sales, el poeta David Castillo, i l'escriptora Carme Martí, entre d'altres. El dia 8 l'autor Rafel Nadal dialogarà amb l'escriptora, dramaturga i actriu Marta Barceló, just abans d'un acte lúdic i literari proposat pel filòleg i lingüista Màrius Serra i que comptarà amb una desena d'escriptors. 

Així mateix, els dies 5, 7 i 9 de novembre, el periodista i escriptor Martí Gironell serà el guia d'una ruta literària que permetrà recuperar petites històries que han ajudat a escriure la història de la ciutat. Se sortirà de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, i per fer l'activitat cal inscripció prèvia a través del correu electrònic infoicub@bcn.cat. També és necessària la inscripció, a través de la mateixa adreça, per prendre part de la "Ruta les dones del 36: escriptores i intel·lectuals a Barcelona", que es farà el 6 i 8 de novembre amb punt d'inici a l'Ateneu Barcelonès.

Barcelona Novel·la Històrica està organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l'Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració de diverses editorials i llibreries. Per conèixer amb detall tot el programa, consulteu l'enllaç.

 

Data de publicació: Dilluns, 21 Octubre 2019
  • Comparteix