Tornar

Mans tocant una guitarra

Barcelona protegeix la música en viu als locals de petit format i garanteix la convivència veïnal

El Plenari aprova la proposta de modificació de l’ordenança municipal de les activitats i dels establiments de pública concurrència, mitjançant la qual s’afegeix una nova tipologia d’activitat recreativa denominada “Espais de Cultura Viva”.

Aquesta mesura de ciutat, important per al sector cultural, ha estat participada per tots els grups municipals i està dissenyada per a espais que realitzin activitats culturals de petit format amb I' objectiu de reconèixer el seu valor cultural, endreçar el marc normatiu que les regula, i dissenyar estratègies d'impuls d'aquest tipus d'activitats garantint la convivència.

Context històric: de la il·legalitat a la circular

La música juga un paper fonamental en el desenvolupament de la vida urbana en una ciutat com Barcelona. El fet social que representa té diverses derivades que s'han de contemplar a I' hora de desenvolupar polítiques públiques en aquest context. Junt amb I' important pes d'aquest sector, pel que fa a I' impacte econòmic a la ciutat, existeix un teixit d’escala petita i mitjana que desenvolupa la seva activitat amb un alt valor cultural, social i de proximitat.

Tot i això, aquest context ha hagut de desenvolupar-se sovint fora dels marcs legals establerts. Un exemple molt clarificador: el 2013 l’espai Heliogàbal rebia el Premi Ciutat de Barcelona, mentre que la seva activitat es desenvolupava fora dels marcs normatius vigents. D’altra banda, projectes com Sónar o Primavera Sound i artistes com Rosalía, que avui reconeixem com a actius d’aquesta ciutat -i que la situen com a important referent internacional en l’àmbit musical-, han existit gràcies, en bona mesura, a aquest circuit que va de baix a dalt (un circuit que vincula espais de creació independents, escoles de música, festivals i espais d’exhibició).

Per tot plegat, ja en aquest mandat, I' any 2015 l'Ajuntament de Barcelona va obrir una línia de recerca tècnica i jurídica per tal de reconèixer en el marc normatiu vigent aquest context, i va ampliar el marge per realitzar activitats musicals en directe amplificades mitjançant una nova circular publicada al 2016 que ampliava aquesta possibilitat -restringida a sales de concert i bars musicals- a espais amb llicència de bar, cafeteria i restaurant dins dels marcs de seguretat i aïllament acústic establerts per I' Ordenança general del medi ambient urbà de Barcelona (OMA) i l'Ordenança municipal d'activitats i d'intervenció integral de I' administració ambiental de Barcelona (OMAIA).

Des de I'lnstitut de Cultura de Barcelona, en coordinació amb altres àrees municipals (Bombers de Barcelona, Ecologia Urbana, Departament de llicències d'activitats, departaments de llicències de districtes, regidoria de comerç, etc.), s’ha seguit impulsat un pla de treball que, junt amb la circular, contempla diferents línies d'actuació per tal de reconèixer el valor de la música en viu i el seu paper com a cultura de proximitat en espais de petit format. Un conjunt d'estratègies transversals i de llarg recorregut (nou marc normatiu, subvencions per inversions, subvencions per a programació, etc.) que alhora garanteixin la conciliació d’aquesta activitat amb el dret al descans dels veïns i veïnes de Barcelona.

Més informació al següent enllaç

Data de publicació: Divendres, 03 maig 2019
  • Comparteix