Tornar

La bellesa que cura

La bellesa que cura

El recinte modernista de Sant Pau organitza visites per conèixer el context en el qual es construí l’emblemàtic hospital.

Antigament, desconèixer els agents causants de certes malalties infeccioses constituïa un greu problema de salut pública. Gràcies a la ciència, això ha canviat. Arran del descobriment dels bacteris i en paral·lel a altres avenços científics, a mitjans del segle XIX es van obrir les portes de nous tractaments per guarir-les. Aquest fou un dels fets que va desencadenar l’higienisme, un corrent on la qualitat de l’entorn i els bons hàbits constituïen els principals factors per garantir la salut de les persones. En aquest context es va construir l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau projectat per Lluís Domènech i Montaner, i per divulgar-ho, el 7 i 28 de març i el 4 i 18 d’abril s’ha organitzat la visita guiada Sant Pau: la bellesa que cura.

El fabulós edifici modernista de Domènech i Montaner no va ser la primera seu de l’hospital. De fet, la institució ja existia des de l’any 1401 i estava ubicada a l’actual barri del Raval, a l’edifici gòtic on avui hi ha la Biblioteca de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. Transcorreguts més de quatre segles des del seu origen, l’hospital s’havia quedat obsolet per atendre la demanda d’una població creixent. A més, l’elevada densitat de la ciutat, de carrers estrets i poc ventilats, dificultava el sanejament i afavoria el contagi de diverses malalties. Per això, coincidint amb l’auge de les idees higienistes, es va decidir apartar l’hospital del centre urbà i emplaçar-lo en un espai obert, lluminós, d’aire més net i un entorn més harmoniós, al peu del turó del Carmel.

Lluís Domènech i Montaner va prendre l’essència de l’higienisme per construir el nou recinte i ho va fer des d’una estètica modernista. El projecte era innovador tant pel seu vessant arquitectònic com sanitari. Els nous materials, la distribució en pavellons dins d’un extens espai enjardinat, l’orientació cap al sud de tot el recinte, el sistema elèctric i el departament de farmàcia són alguns exemples del caràcter capdavanter de l’hospital modernista. Aquests i molts altres aspectes d’una de les joies de l’arquitectura barcelonina les podreu descobrir i contemplar al llarg de la visita guiada.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 25 Febrer 2021
  • Comparteix