Tornar

Imatge d'un muntatge d'Eugènia Balcells

La bellesa de l’univers

Una exposició al CosmoCaixa per explorar el firmament a través de la mirada de dos grans artistes.

El CosmoCaixa aposta una vegada més per acostar art i ciència amb l’exposició La bellesa de l’univers, una invitació a viatjar per l’espai-temps a través de la personal visió de dos grans ments creatives. L’artista visual Eugènia Balcells ho fa amb la proposta lumínica d’Anys llum i el cineasta i fotògraf estatunidenc Michael Benson, amb les espectaculars imatges d’Altres mons. La mostra s’obre al públic el divendres 16 de març i es pot visitar fins el proper 10 de juny.

Des de sempre, els astres han fascinat a la humanitat. L’estudi del cosmos remunta als inicis de la ciència. Al llarg de la història, hem anat millorant les tècniques per comprendre l’univers i quin lloc hi ocupa la Terra. Al principi, els estudis es basaven en la informació visual que arribava directament als ulls dels nostres avantpassats: la durada del dia i la nit, la posició dels astres i de les constel·lacions, els eclipsis, algun cometa que passava a prop de la Terra… Després vam augmentar les nostres capacitats gràcies a instruments òptics, els telescopis, cada cop mes potents i sofisticats. En els darrers segles, el ventall de possibilitats per estudiar l’espai s’amplià gràcies als mètodes de detecció de la llum que no veiem, aquella part de l’espectre electromagnètic que els ulls humans no perceben (les microones, els rajos X o gamma, la llum infraroja...) i que proporciona una enorme quantitat d’informació del cosmos.

La bellesa de l’univers pren part d’aquestes tècniques per combinar el coneixement  que avui tenim de l’espai-temps amb l’art. A Anys llum, l’art d’Eugènia Balcells parteix de la informació que ens proporciona l’espectre d’ones electromagnètiques, el qual ens permet comprendre aspectes tant de l’univers més remot com la naturalesa de la pròpia matèria. Michael Benson, per la seva banda, utilitza a Altres mons una seixantena d’imatges que ha pres la NASA des de la Terra i des del mateix espai, per mostrar la increïble diversitat de formes, colors i estructures existents en el nostre Sistema Solar, un sistema qualsevol d’entre els milions que conformen la Via Làctia, encara que no per això menys al·lucinant.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 13 març 2018
  • Comparteix