Tornar

Biblioteca Pública Arús

La biblioteca més antiga de la ciutat fa 125 anys

Cent vint-i-cinc anys al servei del poble. Així es titula l'exposició que obre el programa del 125è aniversari de la Biblioteca Pública Arús (BPA), la més antiga de la ciutat, fundada l'any 1895.

L'Arús va ser la primera biblioteca pública moderna, amb un fons bibliogràfic ambiciós que pretenia aplegar una àmplia representació de les principals fites i pensament de l'època, amb la intenció de formar, informar i distreure als barcelonins i barcelonines. En les últimes dècades s'ha convertit en un centre de recerca especialitzat en moviments socials contemporanis i producció bibliogràfica del segle XIX i inicis del segle XX.

En la presentació del programa d’actes, el regidor del Districte, Jordi Martí, ha destacat que al tombant del segle XIX va ser un període de temps molt fructífer amb “iniciatives civils i ciutadanes, moltes d’elles amb grans mecenatges”, com el de Rossend Arús amb la biblioteca que porta el seu nom. Una biblioteca concebuda per a l’ús generalitzat de la ciutadania, “amb la idea que després es va estendre en la II República de que la cultura no podia ser només per a lletraferits”, però que amb els anys i la creació de la xarxa de biblioteques públiques de Barcelona s’ha especialitzat en anarquisme, moviments obrers i maçoneria, ha destacat el regidor. I sorprenentment també en la figura de Sherlock Holmes, personatge creat per sir Arthur Connan Doyle, conegut maçó, com ha recordat Josep Brunet, vocal administrador del Patronat.

El programa d’actes comença amb la inauguració de l’exposició Biblioteca Pública Arús (1895-2020). Cent vint-i-cinc anys al servei del poble, dimarts 27 d’octubre, amb la presentació de Pere Gabriel, catedràtic emèrit i vocal secretari del Patronat de la BPA. El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà dos dies després la conferència inaugural: Rossend Arús i Arderiu (1844-1891). Abans i ara: revisions i comprensions del personatge, a càrrec de Pere Gabriel i presentat per Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Fins al 25 de març es succeiran diferents conferències sobre l’obra de Rossend Arús i contemporanis com Valentí Almirall i Antoni Farnés, hereus del llegat d’Arús, als qui el dramaturg i escriptor va encarregar la fundació d’una biblioteca per a la instrucció del poble.

El programa d’actes es pot consultar aquí.

Data de publicació: Dimarts, 20 Octubre 2020
  • Comparteix