Tornar

Una de les propostes de l'edició 2020 de Barcelona Poesia
Una de les propostes de l'edició 2020 de Barcelona Poesia
Una de les propostes de l'edició 2020 de la Biennal de Pensament
Una de les propostes de l'edició 2020 de la Biennal de Pensament

La Biennal de Pensament i Barcelona Poesia clouen edició havent realitzat tot el programa previst sense cap incidència

La interacció entre Pensament i Poesia ha posat en relleu la diversitat de públics i interessos a la ciutat, però també l’interessant d’abordar la poètica des de la perspectiva del pensament.

Aquest diumenge, 18 d’octubre, es tanquen les edicions 2020 dels festivals Biennal de Pensament i Barcelona Poesia que, des del passat dimarts, han ofert més de 110 activitats –85 la Biennal i 27 Barcelona Poesia– obertes i gratuïtes. “Una sospita de Llum”, al CCCB, és l’espectacle cloenda, una proposta que connecta els dos festivals, fusionant pensament i llenguatge poètic per dibuixar escenaris de futur en un present incert.

Malgrat les noves restriccions conegudes en el curs de la setmana, tant la Biennal com Barcelona Poesia s’han desenvolupat sense cap incidència. L’Institut de Cultura havia posat ja en marxa, d’acord amb les autoritats sanitàries, els protocols d’actuació necessaris per a fer-ho possible. 

La Biennal de Pensament, en la seva segona edició, s’ha consolidat com una cita important de l’agenda cultural de la ciutat. L’interès mostrat per un públic molt jove, reafirma l’interès en convocar aquest espai biennal de debat i reflexió. Per la seva banda, la recalenderització del festival Barcelona Poesia, que va passar de les tradicionals dates de primavera a la tardor, no ha desmerescut la fidelitat d’un públic interessat a viure la poesia en places i carrers. La manca de poetes internacionals convocats pel Festival Internacional de Poesia, ha tingut com a contrapunt una àmplia perspectiva del panorama local i nacional de poesia. 

La interacció entre Pensament i Poesia ha posat en relleu la diversitat de públics i interessos a la ciutat, però també l’interessant d’abordar la poètica des de la perspectiva del pensament. Precisament, tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha destacat el fet que "pensament i poesia no són oli i aigua sinó que són elements que es barregen molt bé, dins de les idees de la filosofia en molts casos hi ha les mateixes preguntes que sorgeixen al cap dels poetes i, per tant, la coincidència excepcional dels dos esdeveniments ha estat creativa i ha tingut molt sentit". Subirats també ha agraït la col·laboració imprescindible de diferents entitats culturals de la ciutat, públiques i privades, que s’han volgut sumar als dos esdeveniments.

Les xifres de Biennal i Poesia

En total, més de 6.000 persones han seguit en directe les activitats de la Biennal de Pensament i més 2.000 les de Barcelona Poesia. Quant als percentatges d’assistència de públic, la Biennal ha tingut un ocupació mitjana del 75% i poesia, de més del 60%. En aquests percentatges no es comptabilitza tota l’assistència de les activitats paral·leles de les +Biennal, on 42 entitats han proposat més  de 40 activitats que han portat la Biennal a tots els racons de la ciutat.

En total, comptabilitzant directes i reproduccions en diferit, unes 10.000 persones han assistit virtualment als actes de la Biennal. Les activitats que ha tingut més seguiment en directe i reproduccions en diferit han  estat “Les Veus del Planeta” amb la participació de Vinciane Despret, Antoine Bertin, Donna Haraway, Maria Arnal, Irene Solà i Maria Sánchez, amb més més de 1.800 visualitzacions al Youtube. La segueix de prop “Mirar al Futur” amb la participació de Margaret Atwood i Enric Casasses, entre d’altres, amb més de 1.400, i “Habitar el col·lapse” amb Carlos Taibo i Marina Garcés, amb 640 visualitzacions. Pel que fa als vídeos de “Vocabulari per al Futur”, hi ha hagut un total de 3.000 reproduccions. La Biennal continua ara a la xarxa.: tots els continguts estan disponibles a la seva pàgina web i, ben probablement en els propers dies, molts dels que no hi han pogut ser en podran gaudir a través de la pàgina web de la Biennal Ciutat Oberta.

Pel que fa a Barcelona Poesia, cal destacar la bona acollida de públic que han tingut les activitats “Recitals a Domicili diuen Coral Romput, de Vicent Andrés Estellés” amb la participació d’Eduard Carmona, Guillem Callejón, Iago Marta i Alex Valdés, “Seward i les Ombres de la Paraula”, “A vore” amb Sonia Gómez, Ramon Balagué i Carme Balagué i “Orbiten” amb Enric Casasses, Don Simón i Telefunken.

Els equips de l’Institut de Cultura ja treballen per la 3a edició de la Biennal de Pensament, prevista per al mes d’octubre de 2022, i la nova edició del festival Barcelona Poesia, que tindrà lloc del 8 al 18 de maig de 2021, també sota el comissariat de Josep Pedrals i Mireia Calafell.

Data de publicació: Diumenge, 18 Octubre 2020
  • Comparteix