Tornar

Anunci de l'itinerari guiat Façanes que parlen de ciutat

La bellesa esculpida a la Ribera

El Born CCM organitza un itinerari guiat per conèixer la història del barri a partir de l’observació de les seves façanes.

El Born CCM (Centre de Cultura i Memòria) ha programat dues sortides comentades el 22 de maig i el 26 de juny al migdia per descobrir les característiques i l’evolució d’aquest sector de la ciutat a través de les seves façanes. La ruta s’anomena Façanes que parlen de ciutat i té una durada de dues hores.

La Ribera era una de les àrees més dinàmiques i densament poblades de la ciutat, amb constants operacions de creixement i transformació urbana. En són testimoni els palaus i les voltes d’estil medieval i els noms dels carrers, que en molts casos estan relacionats amb el gremi d’artesans que exercia l’ofici en aquell indret. El barri conserva alguns dels edificis més emblemàtics de Barcelona, com la basílica de Santa Maria del Mar, un dels màxims exponents del gòtic català del segle XIV.

L'explanació d’un part significativa del barri per fer-hi la Ciutadella i el posterior enderroc de la fortalesa va afavorir la implantació, al llarg del segle XIX, de tallers i magatzems de planta baixa, així com l’impuls de noves ordenacions urbanístiques d’estil eclèctic, com els Porxos d’en Fontseré, a l’entorn del Mercat del Born i del carrer del Comerç. Tots aquests canvis han deixat com a pòsit una gran quantitat d’edificis i conjunts protegits que avui dia formen part del Catàleg de Patrimoni de Barcelona com a béns culturals d’interès local (BCIL) i com a béns culturals d’interès nacional (BCIN).

Les pedreres de Montjuïc van aportar la matèria primera per empedrar els carrers i bastir edificis, però hi ha molts altres elements constructius que formen part del paisatge urbà: balcons de forja, portes i finestres de fusta, guarda-rodes, vitralls, rètols comercials, permòdols, esgrafiats i encintats que permeten resseguir la vida, els gustos, les anècdotes i els costums de la gent del barri.

L'itinerari costa 4 euros per persona. Podeu efectuar la vostra reserva per tres canals: clicant aquest enllaç, escrivint a l’adreça reserveselbornccm@eicub.net o bé trucant al telèfon 93 256 68 50 de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h.

Data de publicació: Dimecres, 18 maig 2022
  • Comparteix