Tornar

Imatge exterior de l'antic Mercat del Born

Les dones del 1700

El Born CCM programa l’itinerari Les veus silenciades sobre la vida quotidiana de les barcelonines a principis del segle XVIII.

Com era la vida quotidiana de les dones a la Barcelona de l’any 1700? Quines eren les seves ocupacions i els seus neguits? Si voleu endinsar-vos en aquell univers, apunteu-vos l’itinerari Les veus silenciades. Les dones del 1700 que el Born Centre de Cultura i Memòria ha programat el 10 d’abril i el 19 de juny, de 12 a 14 h.    

El registre documental –com ara els contractes de lloguer, els capítols matrimonials i els fulls de baptisme– dona pistes per via indirecta dels seus noms, adreces i oficis, i parla de dones silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social, i també en la transmissió de la memòria col·lectiva.

El recorregut s’inicia amb una breu visita al jaciment del barri de la Ribera, desmantellat pedra a pedra pels seus propis veïns i veïnes per ordre de les autoritats borbòniques. En aquest escenari s’explica el paper que tenien les dones en aquell entramat urbà. En aquell època, la principal institució femenina del barri era l’antic monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les, parcialment enderrocat i transformat en parròquia, arran de la desamortització de 1873.

Prop de la porta de Santa Maria del Mar, el carrer del Bornet concentrava la zona comercial. Hi proliferaven les adrogueries, on es venien productes d’importació i també herbes, que tenien funcions curatives. Tot i que les dones eren expertes en l’atenció de les persones malaltes i dependents, eren excloses dels estudis de medicina. El carrer Bonaire, al seu torn, separava les cases riques de les més humils, que se subdividien en habitacions rellogades. Sovint, les dones pobres havien de practicar la prostitució, que era perseguida per una llei que prohibia a les dones menors de 50 anys viure soles. La ruta passa també pel carrer de Tantarantana, on hi havia els antics safarejos, que eren un dels pocs espais en què les dones podien relacionar-se, ja que les tavernes i les cases de joc eren llocs vedats per a elles.

La sortida té un preu de 4 euros i es pot comprar per anticipat en aquest enllaç. També us hi podeu inscriure escrivint a reserveselbornccm@eicub.net o bé trucant al 93 256 68 50.

El recorregut té una durada de dues hores, per la qual cosa es recomana portar calçat còmode i una mica d’aigua.

Data de publicació: Dimarts, 05 Abril 2022
  • Comparteix