Tornar

L'artista mallorquina amb el cabell llarg i un micro a la mà en plena actuació

Buika i un Txékhov en versió lliure, entre les propostes del Grec

El Grec Festival de Barcelona entra en les últimes setmanes de l'edició del 2021, amb propostes com el concert de Buika (26 de juliol) i la visió lliure sobre una obra de Txékhov que ens proposa Àlex Rigola a La gavina (fins a l'1 d'agost).

El Grec 2021 Festival de Barcelona arriba, en els últims deu dies de programació, carregat d'espectacles de música i de teatre, però també de propostes que escapen a les classificacions més habituals com Urban nature, una instal·lació performativa de la companyia Rimini Protokoll que transcorre, com si fos una pel·lícula transitable, per les sales del CCCB, convidant els i les visitants a assumir la personalitat de diversos habitants d'una gran ciutat. La podreu veure (i viure) fins al 19 de setembre.

Entre els concerts més esperats, el d'una mallorquina que és coneguda al món sencer, una Buika (a la imatge. Foto: Manuel Vélez), reina de la fusió musical, que és capaç de combinar influències sonores que van des del pop africà i europeu al flamenc i els ritmes llatins o, també, asiàtics. La veureu actuar el dilluns, 26 de juliol, al Teatre Grec en una vetllada especialíssima en la qual estarà acompanyada per la bailaora negra Yinka Esi Graves, una artista que ha estat capaç de trobar una connexió espiritual entre el flamenc i les danses africanes.

Torneu al mateix recinte de Montjuïc l'endemà i us trobareu un dels artistes més singulars de l'escena musical espanyola convertint la tradició en un territori per a la transgressió i l'agitació. Us parlem de Rodrigo Cuevas, que hibrida folk i electrònica en uns espectacles multidisciplinaris com el que ve a presentar (27 de juliol) al Teatre Grec: Trópico de Covadonga. Veniu, que respirareu llibertat, humor i festa.

'La gavina' més sincera i generosa

Però el teatre és un dels grans protagonistes en les últimes setmanes del Grec, amb propostes que es podran veure encara fins a finals de mes o principis d'agost. És el cas de La gavina (fins a l'1 d'agost; La Villarroel) versió especialment lliure de Txékhov que dirigeix Àlex Rigola i que barreja el text de l'obra amb reflexions i vivències personals del director i dels actors i actrius, en una proposta que requereix una especial sinceritat i generositat per part dels i de les intèrprets.

Muntatges reprogramats del Grec 2020 com L'habitació blanca (Sala Flyhard; fins al 30 de juliol) en la qual el dramaturg Josep Maria Miró posa el seu text en mans del director argentí i cofundador de la sala Timbre 4 Lautaro Perotti per parlar-nos sobre la infantesa, o com Pedro Páramo (Teatre Romea, fins al 8 d'agost), que adapta la novel·la de Juan Rulfo amb direcció de Mario Gas, es poden veure encara en les últimes setmanes del Festival de Barcelona, igual que Una galaxia de luciérnagas (fins al 25 de juliol), en la qual la dramaturga i directora Aina Tur utilitza una vivència personal per preguntar-se pel valor de la vida humana allà on no arriba la justícia.

Potser ja heu vist Delicades, un muntatge de T de Teatre que es va estrenar ara fa deu anys al Grec i que va ser la primera col·laboració d'aquesta companyia amb Alfredo Sanzol. Si és així, possiblement voldreu repetir i, si no, ara teniu una oportunitat d'or per gaudir d'una història feta d'històries amb molt d'humor i molta sensibilitat. Torna a l'escenari per celebrar una gran efemèride: el trenta aniversari de la creació de les T de Teatre.

Fins a l'1 d'agost teniu temps també de veure Miseria, una obra de Queralt Riera interpretada per Felipe Cabezas que ens convida, a la Sala Fènix, a reflexionar sobre l'actitud indiferent que ens provoca la misèria i el dolor que sovint ens envolten.

I amb connexió directa amb un Grec dedicat a la creació africana i d'afrodescendents, al Sant Andreu Teatre-SAT!, on aquests dies (20 i 21 de juliol) es pot veure No es país para negras, amb Sílvia Albert Sopale, podrem, veure el 23 i 24 de juliol El percusionista, un muntatge en el qual l'artista de Guinea Equatorial Gorsy Edú ens explica una història amb el llenguatge de la música, però també utilitzant la paraula. Tots dos muntatges serveixen per presentar la futura Sala Perifèria que servirà d'escenari barceloní en un futur pròxim a les creacions d'arrels africanes i d'afrodescendents.

Si no us voleu perdre cap de les petites i grans perles que el Grec 2021 presenta en les últimes setmanes de programació, consulteu el web del Festival de Barcelona.   

Data de publicació: Dimarts, 20 juliol 2021
  • Comparteix