Tornar

Imatge dels cafès científics

Cafès al laboratori

Un nou cicle de trobades a la Casa Orlandai sobre la ciència experimental més capdavantera.

Des de fa anys, cada tercer dimecres de mes la Fundació Ciència en Societat organitza trobades informals de la ciutadania amb algun investigador o investigadora puntera en el seu camp d’estudi. Són els Cafès científics de la Casa Orlandai, de petit format i en companyia d’algun refrigeri, on el públic estableix un diàleg de tu a tu amb la persona que protagonitza la sessió i li planteja les seves inquietuds al voltant del tema de la tertúlia. Aquest trimestre, amb el títol Experiments de laboratori, els cafès científics volen donar a conèixer algunes de les tècniques més innovadores que estan permetent a la ciència avançar.

Un dels àmbits que més ha evolucionat en les darreres dècades és el de la medicina regenerativa. Els nous coneixements i tècniques en genètica, biologia molecular, cèl·lules mare i altres aspectes està obrint moltes portes a la cerca de tractaments més efectius per combatre certes malalties. Fins i tot, amb les eines actuals no és rar preguntar-se si és possible fer teixits humans al laboratori. D’això se’n parlarà precisament el 20 d’octubre en una sessió conduïda per Marta Cherubuni, investigadora del European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

També de l’EMBL, la Sílvia Sanz conduirà el segon cafè científic del trimestre, el 17 de novembre. La conversa, en aquest cas, se centrarà en el sistema de defenses del nostre cos i com s’ho fan certs organismes patògens per vèncer-la i causar-nos malalties. La sessió partirà de l’exemple concret de la barrera hematoencefàlica, la qual frena l’entrada d’agents patògens com ara virus i bacteris dins del nostre cervell.

L’últim cafè del trimestre, el 15 de desembre, estarà dedicat a la biologia sintètica, un àmbit multidisciplinari amb què es dissenyen organismes dins el laboratori. En Javier Macías, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra, conduirà la sessió on donarà a conèixer les claus de la biologia sintètica, quines disciplines permeten el seu avenç, i les seves possibles aplicacions en salut i en recerca.

Aquest trimestre, teniu tres cites amb la ciència a la Casa Orlandai. Trobeu tota la informació, aquí.

 

Data de publicació: Dimarts, 19 Octubre 2021
  • Comparteix