Tornar

The Seeing Mouth, fotomuntatge signat per Nathan Lerner l'any 1940

Cent anys de fotografia creativa

Una mostra documenta les possibilitats tècniques i artístiques del vuitè art per transformar la realitat a través de 99 autors del segle XX.  

Fins al 20 d’agost es pot visitar a CaixaForum Barcelona l’exposició Visions expandides: fotografia i experimentació, comissariada per Julie Jones. La mostra proposa un recorregut al voltant de l’experimentació fotogràfica, des del començament del segle XX fins als nostres dies, posant en diàleg obres històriques i contemporànies.

L’exposició és fruit d’una nova col·laboració amb el Centre National d’Art et de Culture Georges Pompidou de París i aplega 171 obres de 99 fotògrafs, com Man Ray, László Moholy-Nagy, Olafur Eliasson, Florence Henry, André Breton, Herbert Bayer, Roger Parry, Alexandre Rodtxenko, William Klein, Paul Bury o Rudolf Steiner.

Els seus autors provenen d’àmbits i disciplines molt diverses, des de l’art i la ciència fins al disseny gràfic, l’arquitectura, la poesia, la il·lustració, l’astronomia o l’escriptura. En certa manera, és el cas del fotògraf Emili Godes (Barcelona, 1895 – 1970), conegut per les seves “microfotografies de gran format” d’animals i plantes. La mostra recull una imatge feta per ell procedent del MNAC. Corrien les primeres dècades del segle XX i els corrents dadaistes, surrealistes, futuristes i constructivistes exploraven els límits del llenguatge fotogràfic com un mitjà per plasmar l’esperit dels temps moderns. El resultat: imatges abstractes, solaritzacions, collages, sobreimpressions, ampliacions d’imatges microscòpiques, radiografies, fotomuntatges o fotogrames obtinguts sense intervenció de la càmera van permetre expressar les inquietuds formals, socials i polítiques del moment.

Al contrari que la seva mare –la fotografia documental, regida pel principi de fidelitat–, la fotografia experimental permet als seus autors d’esprémer al màxim la creativitat gràcies a l’ús sense embuts dels avenços tècnics i a la combinació amb altres formes d’expressió visual. Des de la seva invenció, l’experimentació fotogràfica continua desdibuixant els límits entre pintura, escultura, cinema i performance. Després de la manipulació digital, arriba el torn de la fotografia sintètica de la mà de la Intel·ligència Artificial, que obre nous horitzons. I grans incògnites.

L’entrada per veure Visions expandides: fotografia i experimentació costa 6 euros i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí. L’exposició es complementa amb visites guiades, tallers, conferències i un cicle d’arts visuals. Consulteu-ne el programa en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 18 maig 2023
  • Comparteix