Tornar

Fotograma de la pel·lícula La fotògrafa de Monte Verità

Un refugi on fugir de l’opressió masculina

El 5 d’agost s’estrena a diversos cinemes La fotògrafa de Monte Verità, sobre el triangle amorós de la protagonista amb altres dones.

Després de la seva preestrena el passat 14 de juliol als Cinemes Girona, el 5 d’agost arriba a la cartellera La fotògrafa de Monte Verità, una pel·lícula dramàtica dirigida per Stefan Jäger, que es podrà veure també en català. Es tracta d’una coproducció suïssa, alemanya i austríaca, països on es va projectar a final de l’any passat, amb bona acollida per part del públic i divisió de parers per part de la crítica.

La cinta està inspirada en fets reals i explica la història d’aquest assaig de creativitat i socialisme primitiu a través del triangle amorós que estableixen la fotògrafa Hanna Leitner (interpretada per Maresi Riegner), la professora Lotte Hattemer (Hannah Herzsprung) i la pianista Ida Hofmann (Julia Jentsch). El repartiment es completa amb Joel Basman en el paper de l’escriptor Hermann Hesse i Max Hubacher com el psiquiatre i psicoanalista Otto Gross.

La trama se situa a l’any 1906, quan una mare jove fuig al sanatori de Monte Verità per alliberar-se les cotilles socials que li imposen per la seva condició burgesa. En contra d’allò que preveia, la seva estada no serà tan plàcida com anhelava i haurà d’enfrontar-se a una decisió dolorosa.

Monte Verità va ser per a molts artistes, bohemis i literats una utopia llibertària on es podia viure al marge de les tensions entre el ferotge capitalisme i la inevitable contestació obrera. En aquella arcàdia feliç, situada al cantó suís de Ticino, al costat del Lago Maggiore, es potenciava la vida en el nudisme, el vegetarianisme estricte i l’amor lliure, des d’una absoluta igualtat entre homes i dones. El magnetisme del lloc va atraure també cercles espiritistes i francmaçons, i entre les seves hostes il·lustres hi ha la coreògrafa Isadora Duncan (interpretada per Eleonora Chiocchini), la poeta Else Lasker-Schüler, la ballarina Mary Wigman i qui era les dues coses –poetessa i dansaire–, la musa Emmy Hennings.

Data de publicació: Divendres, 05 Agost 2022
  • Comparteix